Política 21/09/2017

El cas per les conferències de Santi Vidal esdevé la causa judicial del Procés

El jutjat número 13 de Barcelona és el tribunal que emprèn més accions contra l’1-O

Pau Esparch
3 min
L’exjutge 
 Santi Vidal  en una foto d’arxiu a l’Audiència de Barcelona.

Barcelona“El Govern té totes les vostres dades fiscals. Això és il·legal perquè està protegit per la llei de bases de dades del govern espanyol”. És una de les frases que l’exjutge Santi Vidal pronunciava en les seves conferències, abans que El País ho revelés. Quan es van destapar les declaracions de Vidal a principis d’aquest any, el Govern va desautoritzar-lo i ell es va veure obligat a deixar l’escó d’ERC que ocupava al Senat. Però l’enrenou arran de les seves paraules no va acabar aquí, sinó que va ser l’origen d’una causa que ara s’ha reconvertit en el procediment judicial del Procés. Els 41 escorcolls d’ahir estaven ordenats pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, el mateix tribunal que investiga Vidal per les seves frases. A partir d’aquest cas, el magistrat del jutjat número 13 ha sigut qui ha emprès més accions contra l’1-O, com demanar documentació de l’acte sobre el referèndum al TNC, ordenar el tancament de la web de l’1-O i activar la macrooperació policial d’ahir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va apuntar que el titular del jutjat número 13, el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, va acordar els 41 escorcolls “en el marc de la investigació que dirigeix des del febrer passat a conseqüència de dues denúncies”. El fet és que la causa judicial del cas Vidal es va obrir després que Ramírez Sunyer admetés a tràmit una primera denúncia d’un particular dirigida a l’exjutge i exsenador d’ERC per les seves declaracions. Més tard, també va acceptar una denúncia presentada per Vox que incloïa el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, i el president de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer. Des de llavors, el magistrat no ha limitat la investigació del cas a Vidal, Salvadó i Pi-Sunyer. Ha volgut aprofitar l’avinentesa que l’exjutge parlava en les seves conferències d’unes actuacions del Govern per, a través d’aquest fil, començar a investigar diferents òrgans i persones en una causa que està oberta pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació.

De la web del Pacte a la de l’1-O

A finals de juny ja es va comprovar que Ramírez Sunyer aniria més enllà, perquè la Guàrdia Civil -dins el marc de la causa del jutjat número 13- va interrogar treballadors i proveïdors del Govern que estaven vinculats amb la creació del registre de catalans a l’exterior i la web del Pacte Nacional pel Referèndum. Les accions del jutjat número 13 van continuar a principis de juliol: la Guàrdia Civil es va presentar al Teatre Nacional de Catalunya, on va sol·licitar documentació de l’acte que havia fet pocs dies abans Junts pel Sí sobre l’1-O en aquell espai. També a finals de juliol, la Guàrdia Civil va ampliar la investigació -seguint les ordres del jutjat número 13- i va posar el focus en les empreses homologades pel Govern per subministrar paperetes i sobres en unes futures eleccions al Parlament, per descobrir si això formava part dels preparatius del referèndum. A més, abans de la macrooperació d’ahir, Ramírez Sunyer va ordenar fa una setmana, de nou a la Guàrdia Civil, el tancament de la web oficial de l’1-O.

Tot i que el Govern en ple va signar el decret de convocatòria del referèndum, el jutjat número 13 no ha citat a declarar el president ni cap conseller perquè només ho pot fer el TSJC, perquè tots ells són aforats. Però de moment l’alt tribunal s’ha limitat a acceptar la querella de la fiscalia contra el Govern per l’1-O i ha acceptat la mesura cautelar de tancar la web Garanties.cat i el formulari per als voluntaris.

stats