Política 04/01/2020

De Catalunya al feminisme: les 10 propostes clau del discurs d'investidura de Pedro Sánchez

El candidat anuncia que el 31 d'octubre serà Dia del record de les víctimes del franquisme

Mireia Esteve
5 min
La manifestació contra la reforma laboral al Passeig de Gràcia /JORDI PIZARRO

BarcelonaEn el seu discurs d'investidura, Pedro Sánchez ha presentat les línies programàtiques del seu futur govern, les "senyes d'identitat" del qual seran "els valors progressistes, una actitud dialogant i un mètode resolutiu". Les prioritats es fonamenten en l'acord programàtic de 50 pàgines que fa només uns dies van presentar PSOE i Unides Podem. Aquestes són les 10 claus per entendre el document acordat i el discurs d'investidura de Sánchez.

1. La crisi territorial

El document entre socialistes i Unides Podem només dedica dues línies al conflicte català: aposta per abordar la crisi catalana per la "via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual". Més concret ha estat Sánchez en el discurs d'investidura, en dir que cal "deixar enrere la judicialització del conflicte" i "recomençar, reprendre el diàleg en el punt en què els greuges van començar a acumular-se". Un diàleg que, ha concretat, serà "dins del marc constitucional" -una expressió que no apareix a l'acord amb ERC- perquè "la llei és la condició, el diàleg és el camí". "No es trencarà Espanya, no es trencarà la Constitució. El que es trencarà és el bloqueig al govern progressista democràticament escollit pels espanyols", ha afirmat Sánchez.

D'altra banda, PSOE i Unides Podem també han pactat millorar la coordinació institucional entre l'Estat i les diferents comunitats autònomes. Han establert, per exemple, que la Conferència de Presidents es faci de forma anual –fins ara no hi havia una periodicitat marcada– i que es puguin reunir els òrgans "bilaterals" quan s'hagi de "dirimir un assumpte d'interès específic per una o diverses comunitats autònomes". En el document també es deixa clar que tots els procediments bilaterals estaran dins la Constitució.

A més, el PSOE i Unides Podem també han acordat traspassar a la Generalitat les competències pendents "ja reconegudes a l'Estatut en matèria de gestió de beques universitàries, la formació sanitària especialitzada, el salvament marítim o l'execució de la legislació laboral en l'àmbit del treball, l'ocupació i la formació professional".

2. Reforma fiscal

Increment de l'IRPF a les rendes més altes

L'acord de govern contempla una reforma de l'IRPF, que incrementarà la tributació de les rendes més altes. Així, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han pactat augmentar dos punts el gravamen de les rendes superiors a 130.000 euros i quatre punts per a les que siguin més altes de 300.000 euros. El presidenciable, en el seu discurs d'investidura, ha assegurat que evitarà exercir més pressió fiscal a les classes mitjanes.

Impost de societats

Es garantirà una tributació mínima del 15% de les grans corporacions, que s'ampliarà fins al 18% per a les entitats financeres i les empreses d'hidrocarburs. A més, també pretenen establir millores fiscals per a les pimes i les empreses que facturin menys d'un milió d'euros passaran de tributar un 25% a un 23%.

3. Mercat laboral

Derogació de la reforma laboral

Els líders del PSOE i Unides Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, també s'han posat d'acord a l'hora d'eliminar part d'una de les polítiques estrella del govern del PP: la reforma laboral. Així, entre les mesures que preveuen tirar endavant hi ha eliminar la possibilitat de l'acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia, suprimir les limitacions temporals de les baixes i també eliminar la prioritat d'aplicar els convenis d'empresa per sobre dels convenis sectorials. En el seu discurs, Sánchez ha demanat que caldrà arribar a un gran consens per derogar la llei del PP, aprovada el 2012.

Augment del salari mínim interprofessional

L'objectiu que s'han marcat Sánchez i Iglesias és augmentar el salari mínim interprofessional fins a "arribar progressivament al 60% del salari mitjà" d'Espanya. Això es traduiria en fer créixer els 900 euros que van aprovar l'any passat fins a superar els 1.000 euros, si agafem l'última xifra publicada per l'Institut Nacional d'Estadística de l'any 2017, que estableix el salari mitjà en 23.646,50 euros bruts anuals. A més, PSOE i Unides Podem també han acordat elaborar un nou estatut del treballador per adaptar-se a les noves realitats laborals.

4. Educació

En matèria d'educació, l'acord també contempla aprovar una llei bàsica d'educació i derogar la LOMCE que va impulsar el PP. De fet, el consell de ministres del febrer ja va aprovar el projecte de llei que havia de servir per eliminar aquesta normativa. Amb la convocatòria electoral del 28-A, però, aquesta reforma va quedar paralitzada. Amb la nova llei d'educació, l'objectiu, segons els dos socis de govern, és "eliminar la segregació escolar" pels orígens dels estudiants, per les seves necessitats educatives especials o per sexe, a més de "blindar l'educació pública com un eix vertebrador del sistema educatiu".

5. Pensions

El govern en funcions de Pedro Sánchez va ajornar divendres passat l'actualització de les pensions fins que no hi hagués un acord de govern. Una revisió que l'executiu espanyol preveia fer augmentant un 0,9% les prestacions, segons va explicar la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá. Ara, en el document pactat amb Unides Podem, el PSOE preveu una actualització de les pensions en funció de l'IPC real "mitjançant llei de forma permanent", tot i que no especifiquen el percentatge que les incrementarien. A més, també es comprometen a augmentar el poder adquisitiu de les pensions mínimes i no contributives.

6. Habitatge

El candidat a la presidència espanyola ha promès que el seu govern regularà el preu dels lloguers, ha reivindicat el dret a l'habitatge i ha lamentat el paper "especulador" dels fons d'inversió, que ha provocat un augment dels preus de l'habitatge, un problema "molt greu i intolerable".

Limitar el preu dels lloguers era una de les principals reivindicacions d'Unides Podem en campanya. De fet, en el document que han acordat amb el PSOE es comprometen a "impulsar les mesures normatives necessàries per posar sostre a les pujades abusives de preus de lloguer en determinades zones de mercat tensionat". Entre les mesures que posen sobre la taula prenen com a punt de partida el sistema estatal d'índexs de referència de preus de lloguer d'habitatge que està elaborant el ministeri de Foment com la base per limitar aquests preus. D'aquesta manera, asseguren que els ajuntaments o comunitats autònomes que ho considerin podran "regular les pujades abusives del preu del lloguer".

7. Polítiques mediambientals

Sánchez ha apostat per un pacte per reduir les emissions de CO2 i que sigui obligatori que els municipis de més de 50.000 habitants estableixin zones lliures d'emissions. A més, i tal com preveia ja el pacte amb Iglesias, s'ha compromès a aprovar la llei del canvi climàtic i transició energètica. L'avantprojecte d'aquesta normativa ja va ser aprovat el febrer d'aquest any, just abans de la convocatòria electoral de l'abril, i va quedar paralitzada. L'objectiu de la llei és fixar els objectius d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. De cara al 2040, el nou govern de coalició pretén treballar perquè entre el 85% i el 95% de l'electricitat sigui d'origen renovable, i arribar al 100% el 2050.

8. Feminisme

"La igualtat de gènere ens defineix com a societat, no farà marxa enrere. Aquest govern s'inscriu en aquesta filosofia de la igualtat que representa el moviment feminista a nivell global", ha afirmat Sánchez. Després de la polèmica que van generar les paraules de la dirigent del PP Cayetana Álvarez de Toledo en campanya electoral, PSOE i Unides Podem han decidit comprometre's a fer que el consentiment en una relació sexual quedi reflectit en una "llei integral per a la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals". Aquest seria el primer pas per reformar la legislació penal i garantir que el "consentiment de la víctima sigui clau en els delictes sexuals, de manera que, si una dona no diu , tota la resta és no". D'altra banda, també han acordat reduir l'IVA als productes d'higiene femenina.

9. Memòria històrica

El president en funcions espanyol, Pedro Sánchez, ha remarcat que "l'exhumació de Franco va començar un camí de no retorn" i que el pròxim pas és "auditar els béns del franquisme, espoliar-los i tornar-los als seus propietaris".

A més, ha anunciat que declararà el dia 31 d'octubre com el Dia del record de les víctimes del franquisme, i el 8 de maig com el Dia de les víctimes de l'exili.

10. Món rural

Sánchez ha promès al sector pesquer, ramader i agricultor que podrà comptar amb el suport del govern d'Espanya. També s'ha compromès a lluitar per la salut de les empreses que suposen molts llocs de treball en moltes comarques i a subvencionar la mobilitat dels estudiants d'aquests territoris.

stats