Política 27/09/2016

Fernández Díaz s'haurà d'explicar: el Congrés aprova crear una comissió d'investigació per l'operació Catalunya

Ciutadans ha obligat ERC i el PDC a fer caure la seva iniciativa i que només es votés la dels socialistes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Gabriel Rufián reprodueix les gravacions de Fernández Díaz al Congrés

MadridLlum verda del Congrés dels Diputats a la creació d'una comissió d'investigació per l'operació Catalunya. Tots els partits menys el PP (206 vots a favor, 136 en contra i 2 abstencions) han votat a favor d'obligar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a donar explicacions per l'anomenada "policia patriòtica". La iniciativa s'ha votat gràcies a una proposta dels socialistes, oberta tant al PDC com a ERC, que també havien reclamat una comissió d'investigació pel cas. Al final, però, Ciutadans ha forçat els partits independentistes a retirar la seva iniciativa i a votar només la dels socialistes per mostrar unanimitat. Hi ha hagut un estira-i-arronsa d'última hora i ERC i el PDC han hagut de cedir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo sí que vull guanyar una guerra 80 anys després en la trinxera d'una comissió d'investigació" al Congrés, ha assegurat el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, durant la presentació de la iniciativa a l'hemicicle. Rufián ha reproduït un vídeo amb les gravacions del cas 'Fernandezgate' i ha acusat de nou el ministre de ser un "Vito Corleone sense honor". Fernández Díaz ha deixat buit el seu escó durant tot el debat.

Des del PDC, el seu portaveu, Francesc Homs, ha advertit a la resta de partits del Congrés que també poden ser víctimes de la guerra bruta d'Interior. "Han començat per independentistes i després poden venir vostès, perquè també els cauen malament", ha alertat.

El PSOE també ha alertat que si no es para els peus al ministre de l'Interior "a aquest pas quan als espanyols els truquin a la porta a les sis del matí no sabran si és el lleter o la policia de Fernández Díaz". El diputat socialista Antonio Ramón María Trevín ha recordat que el ministre va cessar dos comissaris simplement perquè van fer un cafè amb ell i ha assegurat que el PP ha fet guerra bruta a Andalusia amb els cursos de formació.

Ciutadans ha denunciat que ERC i el PDC facin "victimisme" amb l'operació Catalunya quan, segons el seu punt de vista, els Mossos fan el mateix que la "policia patriòtica" d'Interior. "Estem preocupats per la seva seguretat", ha dit el diputat de la formació taronja Miguel Ángel Gutiérrez.

El portaveu de Podem, Íñigo Errejón, ha assegurat que Fernández Díaz és "el personatge més sinistre del govern i, mira que té un lloc disputat". Ha considerat que el problema és que "està de sortida" i que busca costi el que costi no donar la cara. El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha acusat el govern de Mariano Rajoy de ser "el caos". "Si hi ha una cosa similar a una pràctica totalitària en aquest país és el que han fet vostès des del ministeri de l'Interior", ha conclòs.

El Congrés acorrala Fernández Díaz per l'operació Catalunya

Una comissió d’investigació són paraules majors per al govern de Mariano Rajoy. Des del 20-D que s’ha negat a retre comptes davant de les Corts al·legant que està en funcions. Però deixar la cadira buida quan se t’ha cridat a una comissió d’aquestes característiques suposa un delicte de desobediència i, en cas que la persona cridada pel Congrés sigui un funcionari, pot enfrontar-se a una pena d’inhabilitació.

Ara bé, pot ser que Fernández Díaz no hagi de donar explicacions fins ben entrat l'any vinent. Si al final no es forma govern a l'Estat i ens aboquem a unes terceres eleccions, les Corts es dissoldran el 31 d’octubre sense que hagi començat el procés d'investigació. En aquest cas, en la pròxima legislatura s'hauria de tornar a aprovar la creació de la comissió. Tant el PSOE com els partits independentistes catalans s'han compromès a tornar-la a demanar.

L'únic partit que pot posar bastons a les rodes a la comissió perquè comenci a caminar les pròximes setmanes és Ciutadans. Els d'Albert Rivera han decidit trencar fins a tres cops el seu pacte amb el PP al Congrés i han decidit alinear-se amb la resta de l'oposició. Avalaran dimarts la creació de la comissió d'investigació, però la mesa de la cambra baixa -on sumen majoria absoluta amb el PP-és qui té l'última paraula per posar-hi una data d’inici.

stats