Política 08/09/2016

La convocatòria d'un ple extraordinari sobre el cas Soria al Congrés, en mans de la Moncloa

Pastor rectifica i acata finalment la decisió de la junta de portaveus. El ple serà la setmana que ve "en funció de la disponibilitat del govern"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos. EFE

MadridLa presidenta del Congrés, Ana Pastor (PP), finalment, cedeix. Aquest migdia s'ha resistit a convocar amb caràcter d'urgència un ple extraordinari perquè el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, comparegués per donar explicacions pel cas Soria. Ho havien demanat tots els partits excepte el PP, en el primer cop que els populars perdien la majoria absoluta a la mesa del Congrés. En declaracions als mitjans al vespre, la secretària primera de la mesa de la cambra, la líder del PP català Alícia Sánchez-Camacho, ha anunciat que la previsió de la presidència del Congrés és convocar un ple extraordinari la setmana que ve, però "en funció de la disponibilitat del govern i de l'agenda del ministre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És a dir que, després de les crítiques rebudes, Pastor traspassa la pressió al govern espanyol. Ara la pilota és a la teulada de la Moncloa, que ha de decidir si al final compareix el ministre en un ple extraordinari. El PP volia evitar tant sí com no la imatge de tot l'hemicicle del Congrés interrogant un dels seus ministres en plena campanya de les basques i gallegues. De Guindos ja va avançar el cap de setmana que tenia intenció de donar explicacions, però en la comissió d'economia. Aquest espai és molt més reduït i no hi participen, ni de bon tros, tots els diputats.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha assegurat que la designació i renúncia de Soria no és de tanta transcendència per convocar un ple extraordinari i ha acusat el PSOE d'intentar "banalitzar" el Congrés per urgir una sessió plenària. Ciutadans, al seu torn, intenta buscar l'equidistància en el cas. S'ha abstingut durant la votació de la mesa perquè el PP perdés la majoria absoluta, però diu que en té prou si De Guindos dóna explicacions la setmana que ve. Per tant, acceptaria que ho fes en comissió.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha qualificat de "cacicada" l'estratègia que ha seguit el PP durant el matí i el migdia. La junta de portaveus ha acordat demanar aquest ple urgent amb el suport de tots els grups excepte el PP. Però després, en la reunió de la mesa del Congrés, Ana Pastor ha decidit que es votés únicament l'ordre dels plens ordinaris, que està previst que comencin després del 25-S. Per tant, ha dilatat el termini de decisió sobre l'ordre de la junta de portaveus.

Al vespre, Sánchez-Camacho ha hagut de sortir a "aclarir" la situació a la premsa. Ha assegurat que "la presidència del Congrés no creu en absolut que estigui fent marxa enrere en la seva decisió", sinó que simplement està acatant el mandat de la junta de portaveus.

stats