Política 08/10/2014

Aval del Congrés a l’ofensiva al TC contra la consulta

Rebutja una proposta d’ERC per retirar els recursos

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridTot igual. La mateixa fotografia que fa mig any, quan tres representants del Parlament van demanar al Congrés el traspàs de la competència per convocar la consulta. La mateixa majoria -PP, UPyD i el grup socialista- va rebutjar ahir la proposta d’ERC perquè el govern espanyol retiri els recursos que ha presentat al Tribunal Constitucional contra el decret de convocatòria del 9-N i la llei que li dóna cobertura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Treure “les pedres del camí” que porta a les urnes. Aquesta és la petició que va fer als diputats Alfred Bosch. De nou, però, va topar amb una àmplia majoria que discrepa radicalment, en qüestions de sobirania, amb la sòlida majoria de la cambra catalana. Els independentistes van trobar el suport de CiU, l’Esquerra Plural (que inclou ICV i EUiA) i el Partit Nacionalista Basc. En la seva intervenció, la representant del PP, Maria Àngels Esteller, va afirmar que si els republicans feien aquesta petició era perquè, implícitament, reconeixien que el “marc constitucional” espanyol impedeix la votació sobre el futur polític de Catalunya. Abans, però, Bosch ja els havia alertat: amb obstacles o sense de Madrid, els catalans votaran al mes de novembre.

Unitat pro consulta a Madrid

Al final, 277 vots en contra davant de 41 a favor van tombar la proposició no de llei. “Deixi de somiar, no hi haurà referèndum”, va pronosticar la diputada popular. El seu discurs, seguint la pauta marcada per la Moncloa, va pivotar sobre el compliment de la legalitat constitucional -criteris jurídicis- i la suposada fractura social que provoca la consulta. A la tribuna d’oradors es va tornar a parlar ahir d’hipotètiques famílies i amics enfrontats.

Els grups pro consulta, en canvi, van provar de situar el debat en el terreny de la política. Bosch va assegurar que “votar és el més assenyat, responsable i just”. Apel·lant a la majoria social i institucional (amb els ajuntaments al capdavant) favorable a exercir el dret a decidir, va deixar clar que aquest és un camí ja irrenunciable. A més, va alertar-los que impedir posar les urnes acabarà perjudicant la salut i la imatge de la democràcia espanyola.

Li van fer costat Montserrat Surroca, de CiU, i Joan Coscubiela, d’ICV. La diputada nacionalista va reclamar “voluntat i valentia” al president espanyol, Mariano Rajoy, per donar una resposta dialogada a la situació. “S’ha de fer política”, va reclamar, al mateix temps que va recordar que el president Artur Mas ha garantit que tot es farà respectant la legalitat. Coscubiela, que va reiterar el suport del seu grup a la consulta -l’únic d’abast estatal que la defensa-, va mostrar-se segur que la democràcia “sabrà trobar el seu camí” si es posen bastons a les rodes des de les autoritats espanyoles.

En nom del grup socialista, Meritxell Batet, del PSC i membre de l’executiva del PSOE, va assenyalar el PP com a principal responsable del “malestar” a Catalunya, però va llançar un missatge directe a ERC: arribats al punt actual, la consulta que es proposa suposa “votar de manera no democràtica”.

UPyD denuncia Mas i De Gispert al Suprem

La portaveu d’UPyD, Rosa Díez, va anunciar ahir a TVE que el seu partit es querellarà avui al Tribunal Suprem contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Nuria de Gispert, per prevaricació i desobediència. Díez va justificar-ho perquè van nomenar la Comissió de Control per al 9-N tot i la suspensió del Tribunal Constitucional.

Al seu torn, C’s va demanar a la Delegació del govern espanyol que suspengui la campanya per la consulta Ara és l’hora, ja que creu que vulnera els drets fonamentals en matèria de protecció de dades.

stats