Política 03/05/2018

El Consell d'Europa lamenta que Espanya ignori les seves recomanacions per garantir la independència judicial

L'Estat no ha implementat les mesures reclamades per l'organisme des del 2013

Acn
2 min
Roda de premsa del Consell d'Europa per presentar l'informe anual del grup anticorrupció

Brussel·lesEl president del Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa, Marin Mrčela, avisa Espanya que si els estats no fan cas dels estàndards marcats pel seu organisme hi ha un "risc" per a la independència judicial. I és que des del 2013 l’estat espanyol no ha implementat del tot cap de les onze recomanacions fetes per l’organisme per prevenir i encarar la corrupció entre diputats, jutges i fiscals. "El que volem és eliminar la possibilitat que la política influenciï el sistema judicial", ha explicat Mrčela en declaracions a l’ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l’informe anual del grup anticorrupció, fet públic aquest dijous, l’estat espanyol es manté entre els que no compleixen el procediment de prevenció de la corrupció, i es qualifica la implementació de les recomanacions de "globalment insatisfactòria". De fet, Espanya és l'únic estat, juntament amb Bèlgica, que no ha implementat completament cap de les recomanacions fetes els últims cinc anys. "El més important en la lluita contra la corrupció és la voluntat política", ha recordat el president del grup anticorrupció.

Arran de les advertències del GRECO dels últims anys, l'ARA va avançar que l'Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils, un col·lectiu d'advocats de nova creació, va presentar una querella contra el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i 19 membres més de la judicatura espanyola per suposada falta d'imparcialiat. Els denunciants consideren que al CGPJ s'ha elaborat una conxorxa per situar jutges afins al PP al capdavant de casos de corrupció que esquitxen el partit de Mariano Rajoy.

Prevenció de la corrupció

Mrčela ha assenyalat en relació amb l'avaluació del marc legislatiu que governa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que la voluntat és "veure que la majoria de jutges són escollits per jutges". Per al croat, no hi ha d'haver jutges escollits per polítics ni "persones que són col·locades pel Parlament o per l'executiu". "Sabem que hi ha molts jutges d'alt nivell professional a Espanya, i no en tenim cap dubte, però estem parlant d'estàndards i prevenció", ha matisat. Quant a les recomanacions sobre parlamentaris, Mrčela ha explicat que van en la línia d'adoptar un codi de conducta per a diputats i "aspectes relacionats amb la prevenció de la corrupció", com ara conflictes d'interessos, obsequis i interessos financers.

De les onze recomanacions a l'estat espanyol, quatre no s'han ni tan sols començat a implementar, cosa que situa Espanya entre els deu estats amb un nombre més alt d'inacció, mentre que set s'han implementat de forma parcial. Al costat d'Espanya, i dins la categoria d'implementació "globalment insatisfactòria" de les recomanacions, hi ha vuit estats més: Bèlgica, Hongria, Irlanda, Luxemburg, Portugal, Romania, Sèrbia i Turquia. L'informe del GRECO valora l'estat de la corrupció arreu d'Europa i als Estats Units, destacant-ne tendències i exemples així com dades per països. Durant la presentació de l'informe, el president del grup ha assenyalat que el 2017 ha sigut un any "fosc".

El Consell d'Europa és una organització internacional formada per 47 estats i amb seu a Estrasburg. El seu objectiu principal és defensar i protegir la democràcia, l'estat de dret i els drets humans, en particular els civils i polítics.

stats