Política 22/04/2021

El Consell per la República publica per Sant Jordi la DUI del 2017

Recull les dues propostes de resolució que es van aprovar el 27 d'octubre

ARA
2 min
La plana major del Parlament i  el Govern el dia de la DUI.

Barcelona"Assumim el mandat del poble de Catalunya expressat en el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i declarem que Catalunya esdevé un estat independent en forma de república". Era el colofó a la jornada del 27 d'octubre del 2017 i ara, per celebrar el Sant Jordi d'enguany, el Consell per la República recupera aquella declaració d'independència com la primera de les publicacions que fa l'organisme. "La fem en 26 idiomes per poder-nos explicar a tot el món", ha explicat l'exconseller de Cultura i exiliat Lluís Puig en un vídeo difós a través de les xarxes socials. De moment, està disponible en onze llengües, entre els quals l'anglès, el francès, el portuguès, el rus i el feroès. Es tracta del projecte 17 del pla de govern del Consell, tal com ha anunciat el seu compte de Twitter.

Així, es recullen les 10 pàgines de les dues propostes de resolució que es van aprovar aquell dia. La primera era la DUI i els diputats es refermaven en allò que ja havien signat el 10 d'octubre del 2017, quan Carles Puigdemont va declarar la independència i va plantejar suspendre-la al cap de pocs segons. "Apel·lem als estats i a les organitzacions internacionals a reconèixer la República Catalana com a estat independent i sobirà", deia aquell text, que activava la llei de transitorietat jurídica. També s'afirmava la "voluntat d'obrir negociacions amb l'estat espanyol", entre d'altres per repartir-se els actius i els passius i per negociar un conveni de doble nacionalitat.

La segona proposta de resolució que es va aprovar el 27 d'octubre era la del procés constituent, amb deures per al Govern i per al Parlament: en quinze dies s'hauria de nomenar el consell assessor i també s'hauria de crear la comissió parlamentària que s'encarregaria de discutir la futura constitució catalana. Ni la llei de transitorietat ni el procés constituent es van arribar a aplicar. Uns minuts després de la votació al Parlament, el Senat aprovava l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i, durant el cap de setmana, el president Carles Puigdemont i bona part dels seus consellers emprenien el camí de l'exili (i els que es van quedar acompanyarien aviat a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart).

stats