Política 20/06/2019

El conseller Bosch torna a demanar perdó per la colonització espanyola dels pobles indígenes de Mèxic

El titular d'Exteriors s'ha negat a exercir de mediador entre Mèxic i Espanya per "rendir comptes"

Ara
2 min
El conseller d'Acció Exterior es reuneix amb membres de l'Institut Nacional de Pobles Indígenes de Mèxic

BarcelonaFa tot just tres mesos, el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va instar la monarquia borbònica a demanar disculpes pels "abusos" comesos pels conqueridors espanyols en la seva arribada a Amèrica. Malgrat la negativa de Felip VI a la petició –que també va ser remesa al papa Francesc via carta–, ara és el Govern qui demana perdó als pobles indígenes mexicans per la conquesta i la colonització espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 'mea culpa' l'ha entonat aquest dijous el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, a l'Institut Nacional de Pobles Indígenes (INPI) de Mèxic. Bosch ha lamentat i condemnat les matances i les conseqüències de la conquesta i la colonització espanyola. "Que tinguem molt clar que la conquesta i la colonització van introduir una discriminació i una marginació inacceptables", ha reiterat Bosch.

Aquesta postura, però, ja l'havia expressat a principis d'abril i en sessió plenària al Parlament de Catalunya a instàncies del grup republicà de la cambra. "Van desaparèixer llengües, tradicions i documents clau" per entendre la riquesa i la pluralitat de les societats ameríndies, va destacar llavors, i va sentenciar: "El genocidi colonial, la conquesta d'Amèrica i tot el que se'n deriva, és veritat".

Des de Mèxic, el titular d'Exteriors ha manifestat sintonia amb el director d'assumptes internacionals de l'INPI, Saúl Vicente Vázquez, qui, a més, s'ha solidaritzat "plenament" amb la "lluita" per a l'exercici del dret a l'autodeterminació. Així, Vicente Vázquez ha considerat que "l'autodeterminació dels pobles és un element fonamental de la democràcia al món que s'ha de respectar".

Al seu torn, el ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha asseverat que el conseller "no té sentit del ridícul" i ha ironitzat: "però què amable el senyor Bosch, caram!". Així ho ha exclamat aquest dijous a les portes de l'edifici que acull la Junta Electoral Central per acatar la Constitució i assolir la credencial d'eurodiputat des d'on, a més, s'ha mostrat convençut que les autoritats mexicanes no donaran "la mínima importància" a les paraules del titular d'Acció Exterior català.

En qualsevol cas, Bosch ha negat la possibilitat d'exercir com a mediador entre els governs mexicà i espanyol per acomplir la sol·licitud de López Obrador. "No som intermediaris de cap altre govern", ha apuntat el conseller, que ha admès que la Moncloa "no ho veuria amb bons ulls". Tot i la seva rotunda negativa, Bosch ha animat l'executiu de Pedro Sánchez a "acostar posicions" i assumir responsabilitats. "No hi ha res a celebrar, sinó molt a condemnar", ha denunciat el coordinador general de drets indígenes de l'INPI, Hugo Vilar Ortiz, en el marc del 500 aniversari de l'inici del genocidi comès per les tropes d'Hernán Cortés.

stats