Política 21/05/2019

"Com a pres polític i per imperatiu legal": així han acatat la Constitució Junqueras, Rull, Turull, Sànchez i Romeva

Meritxell Batet i Manuel Cruz han estat escollits presidents del Congrés i del Senat

Dani Sánchez Ugart, Aleix Moldes, Ot Serra, Germán Aranda
7 min
Junqueras promet acatar la Constitució al Congrés

Madrid"Fins a la proclamació de la República, sempre compromès amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat, com a pres polític i per imperatiu legal, sí, prometo". Raül Romeva ha sigut el primer dels presos polítics a acatar la Constitució en la sessió constitutiva de la XIII legislatura a les Corts espanyoles, i ho ha fet denunciant la seva situació, després de 454 dies a la presó.

A Romeva l'han seguit els quatre presos polítics electes al Congrés amb fórmules semblants, que han hagut de cridar per intentar superar els crits i els cops al mobiliari dels diputats del PP, Cs i Vox. "Des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal, sí, prometo", ha dit el president d'ERC, Oriol Junqueras, el primer a fer-ho al Congrés. "Com a pres polític, amb lleialtat al mandat de l'1-O i al poble de Catalunya, per imperatiu legal ho prometo", ha fet servir Jordi Turull. Jordi Sànchez hi ha afegit una apel·lació al diàleg.

Al Congrés, malgrat la crida al silenci de la nova presidenta, Meritxell Batet, els diputats del PP, Vox i Cs han cridat i picat al mobiliari per tapar les paraules dels diputats independentistes. Al Senat, no hi ha hagut soroll, però sí un intent del secretari de la mesa del PP Rafael Hernando de boicotejar Romeva.

Batet defensarà els drets "de tots els diputats"

Mentrestant, a la cambra baixa, la socialista catalana Meritxell Batet ha sigut escollida nova presidenta del Congrés de Diputats en segona votació. Amb 175 vots, s'havia quedat a un de la majoria absoluta en primera volta i ho ha acabat aconseguint en segona gràcies al suport –en vot secret– dels diputats del PSOE, Podem, el PNB, Coalició Canària i els regionalistes càntabres del PRC. Era un mer tràmit tenint en compte que el PSOE ja l'havia anunciada públicament i que no hi havia una majoria alternativa. L'expresidenta de la cambra pel PP, Ana Pastor, i la diputada de Cs, Sara Jiménez, han sigut les altres opcions més votades. La majoria que ha aconseguit aquest dimarts el PSOE no li serviria per a una eventual investidura –encara no acordada– de Pedro Sánchez, tret que s'acabi alterant el nombre de diputats de la cambra.

La nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el diputat del PP Adolfo Suárez Illana

Ja com a presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha acceptat totes les fórmules de jurament de la Constitució, malgrat que el president de Cs, Albert Rivera, li ha reclamat que actués per evitar que els independentistes "humiliessin els espanyols". "Espanya és una democràcia i aquí no hi ha presos polítics", ha denunciat. En el discurs d'obertura de la legislatura, Batet ha fet una crida a evitar que la cambra baixa es converteixi en l'espai "dels crits i les faltes de respecte". La diputada del PSC s'ha compromès a "defensar els drets de tots els diputats" i ha reivindicat la "imparcialitat" de la mesa del Congrés. L'únic aspecte en què ha assegurat que no es mantindrà neutral és en "la defensa de la Constitució".

La sessió constitutiva de la 13a legislatura passarà a la història per la presència de quatre presos polítics a l'hemicicle del Congrés de Diputats (Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez) i un més al Senat (Raül Romeva). Tots ells han pogut exercir el dret de vot, tot i que aquesta qüestió serà precisament una de les patates calentes per a la mesa del Congrés, que haurà de decidir sobre les seves suspensions, després que el Tribunal Suprem s'hagi inhibit de la decisió. El president d'ERC i tots els diputats dels seu grup han votat "Llibertat" –vot nul a efectes del recompte–, mentre que els de JxCat han optat per un vot en blanc, han informat fonts de les respectives forces parlamentàries.

Tot i que el PP i Cs exigeixen que la nova mesa del Congrés decreti immediatament la suspensió dels presos polítics, fonts socialistes han descartat que l'òrgan es reuneixi aquesta mateixa tarda. Batet es trobarà amb el rei Felip VI i la mesa no es reunirà almenys fins demà. Si la mesa els acaba suspenent –el Suprem ha decidit que no cal enviar un suplicatori ni que es faci una votació al ple del Congrés, com marca el reglament per a les suspensions–, els independentistes catalans tindrien 4 diputats menys a la cambra i amb els 175 vots que ha assolit Batet n'hi hauria prou per investir Sánchez.

Tant JxCat com ERC han optat per un vot de càstig a la presidència del Congrés –ja fos nul o blanc– però sí que han volgut influir en l'elecció de les vicepresidències, sumant 22 vots (15 d'ERC i 7 de JxCat) a la candidata de Podem, Gloria Elizo, per convertir-la en la vicepresidenta primera –hauria quedat segona en benefici d'Alfonso Rodríguez (PSOE), que s'ha quedat a 20 vots– i relegar Ana Pastor (PP) i José Ignacio Prendes (Cs) a la tercera i la quarta vicepresidències, respectivament.

Els presos, a l'epicentre

L’estat d’excepcionalitat en què s’ha instal·lat la política espanyola arran del conflicte polític irresolt sobre la relació de Catalunya amb l’Estat ha sigut aquest dimarts, un altre cop, el centre de tots els debats en un dels dies més importants de la legislatura. La constitució de les Corts espanyoles, que ha donat el tret de sortida al nou cicle polític espanyol, no ha tingut com a protagonistes els membres de la nova mesa. Les mirades, com ja va passar dilluns quan van anar a recollir l’acta, s'han fixat en els presos polítics que són també diputats –Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– i senadors –Raül Romeva–, aplaudits en l'arribada als hemicicles de les dues cambres.

Tots ells han sigut custodiats per la policia fins que han entrat a les sales de plens, i el Tribunal Suprem els ha prohibit que participin en reunions polítiques. Ara bé, han pogut intercanviar impressions amb líders d'altres partits, com Pablo Iglesias, que s'ha abraçat efusivament amb Junqueras.

Després de la cerimònia d’acatament de la Constitució i la votació de la nova mesa, s'obre la primera gran batalla política de la legislatura, que tindrà, de nou, els presos a l’epicentre: la seva eventual suspensió.

L’escenari de la investidura

La suspensió o no dels presos marcarà, doncs, els primers compassos de la legislatura, fins a tal punt que l’escenari que la investidura de Pedro Sánchez pugui reposar sobre la impossibilitat d’aquests diputats de votar-la no es descarta del tot a la Moncloa. I la investidura serà, justament, l’altre gran assumpte de debat de la política espanyola ara que s'ha engegat la legislatura. Les negociacions d’Unides Podem continuen amb la discreció promesa per Pablo Iglesias després de visitar el president espanyol en funcions a la Moncloa, amb l’objectiu del lila d’entrar al govern.

Està previst que la sessió d’investidura arribi a finals de juny o principis de juliol i, tot i que les dues parts donen per fet que arribaran a aquest acord, els números encara no surten. De nou, les mirades es traslladaran als independentistes, que tindran la clau per decidir si fan possibles quatre anys de govern progressista a Espanya.

Junqueras a tercera fila i els presos de JxCat a la segona

Durant la sessió de constitució del Congrés, en què els diputats no tenen encara cap lloc assignat, Junqueras s'ha assegut en un escó de la tercera fila de l'hemicicle, el que li havien reservat els seus companys d'ERC. Per la seva banda, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull s'han assegut a la segona fila. Tant Junqueras com Sànchez han aconseguit un lloc preeminent al costat del passadís. Sànchez, per exemple, s'ha assegut al que la legislatura passada ocupava el president de Ciutadans, Albert Rivera, i que tradicionalment havia sigut del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Rivera s'ha assegut a l'altra banda del passadís.

Els quatre presos polítics han entrat a l'hemicicle uns minuts després de les 10. Han sigut pràcticament els últims d'accedir-hi, just abans que ho fessin els membres del govern.

Abans de l'inici de la sessió, la diputada de JxCat Laura Borràs ha reclamat a la mesa del Congrés que defensés els drets de "tots els diputats" i, per tant, també els dels presos polítics rebutjant les suspensions. "Els volen callats i farem que siguin ben visibles", ha remarcat Borràs, que també ha avançat que, a més de prometre el compliment de la Constitució "per imperatiu legal", els diputats acompanyaran la promesa d'unes paraules de denúncia contra la repressió.

Abans de l'inici de la sessió, el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha defensat la participació dels presos polítics en la legislatura espanyola com una "oportunitat per al diàleg". "Suspendre qui ha guanyat les eleccions a Catalunya seria suspendre les eleccions", ha subratllat en relació amb Oriol Junqueras. Davant el palau del Congrés, Aragonès ha anunciat que aniran "fins on calgui" per defensar els drets i les llibertats i per anar contra la repressió.

Vox ocupa els escons del PSOE

Els diputats de Vox han sigut dels primers a entrar a l'hemicicle i s'han assegut als escons que habitualment ocupa el PSOE i que queden just al darrere de la bancada del govern. Això ha fet que el líder dels ultradretans, Santiago Abascal, quedés assegut al darrere de la cadira que ha ocupat el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. Quan el primer diputat socialista, José Zaragoza, ha arribat a l'hemicicle, s’ha encarat amb els representants de Vox i ha ocupat el lloc que hi havia entre dos dels seus diputats, Santiago Abascal i Iván Espinosa de los Monteros. L'acció de Vox ha fet que el PSOE hagués de ressituar avui els seus diputats a les últimes files de l'hemicicle.

Repartiment d'escons al Congrés

Pel que fa al Senat, Raül Romeva hi ha entrat a les deu en punt i per una porta alternativa. Els diputats d'ERC i JxCat l'han rebut amb aplaudiments. Els altres onze senadors d'ERC hi havien arribat junts uns minuts abans. Els quatre senadors de JxCat havien ocupat els seus escons una estona abans. Entre ells hi havia Jami Matamala, que fins fa pocs dies era a Waterloo amb Carles Puigdemont.

stats