Política 02/10/2014

El TC pot tardar diverses setmanes a resoldre la suspensió del 9-N

Ara les parts personades tenen cinc dies perquè presentin els seus arguments

Efe
2 min

MadridEl termini perquè el Tribunal Constitucional resolgui sobre la suspensió de la convocatòria de la consulta sobiranista catalana s'allargarà diverses setmanes, temps durant el qual es consultaran les parts i es buscarà un consens sobre els fonaments jurídics de la resolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts jurídiques han explicat a Efe que hi ha alguns terminis processals mínims que limiten la urgència amb què l'alt tribunal pot resoldre sobre les mesures provisionals. El primer, posar-se en contacte amb les parts personades en el procediment perquè argumentin el seu punt de vista, un tràmit que habitualment s'estén durant cinc dies.

A això s'hi suma el fet que la resolució no serà una mera providència, sinó un acte sobre un tema complex que ha d'estar molt ben fonamentat i comptar amb un cert consens dins del Constitucional.

Fonts de l'alt tribunal estimen que diverses setmanes o fins i tot gairebé un mes podria ser el termini mínim més probable per a tot aquest procés.

Les fonts citades veuen molt improbable que el TC aixequi les mesures cautelars, tot i que també assenyalen que l'excepcionalitat del cas fa molt difícil qualsevol conjectura.

Les normes recorregudes són dues, la llei de consultes i el decret que convoca el 9-N. Els dos recursos han estat admesos a tràmit per providències que han suspès provisionalment les dues normes i la Generalitat i el Parlament han presentat al·legacions perquè s'aixequin aquestes suspensions.

El tribunal podria tramitar les suspensions provisionals del decret i de la llei per separat, la qual cosa podria simplificar el procediment, perquè en el primer dels dos processos només hi estan personats l'advocat de l'Estat i la Generalitat. Les parts personades en el recurs contra la llei són, a més, el Parlament, el Congrés i el Senat.

En tot cas, els cinc dies de termini de què disposaran les parts per fer les seves al.legacions fan molt difícil -però no impossible- que la decisió sobre si aixecar o no la suspensió cautelar de la convocatòria sigui estudiada en el pròxim ple del Constitucional, que començarà dimarts que ve i s'estendrà fins dijous.

A més, un cop vist el possible aixecament de la suspensió pel ple, l'acte en què es donarà resposta a l'assumpte haurà de ser adoptat en base als arguments de la majoria, però buscant el major consens possible.

stats