ASSEMBLEA D'ICV
Política 20/04/2013

ICV proposarà a la resta de partits una pregunta "clara i inequívoca" per a la consulta

Cap de les 1.187 esmenes de l'Assemblea demana optar pel sí o el no a la consulta, i els ecosocialistes demanaran un estat propi que pot ser federat o confederat amb Espanya o independent

Roger Tugas
2 min

ViladecansLa direcció d'ICV i l'àmbit Fet Nacional del partit, que agrupa el seu sector més sobiranista, han pactat una resolució sobre el dret a decidir que es votarà aquest diumenge, en l'última jornada de la seva desena Assemblea. El text preveu la constitució d'un grup de treball en el marc d'ICV que elaborarà "entre d'altres qüestions una proposta de pregunta per a la consulta que haurà de de ser clara i inequívoca i que posteriorment haurà de ser pactada amb la resta de forces parlamentàries i la societat civil". La resolució veu igualment "essencial" que el procés sigui "nítidament democràtic i pacífic" per facilitar la "comprensió internacional" i posar "en evidència la intransigència i el sectarisme del govern espanyol", que considera que menteix en afirmar que el referèndum no és possible dins el marc legal actual. Així mateix, s'insta ICV a "ser actora i jugar un paper proactiu", insisteix en la demanda d'impulsar una comissió parlamentària i un pacte o acord nacional sobre el dret a decidir i exigeix que "el referèndum o la consulta han de tenir lloc durant aquesta legislatura".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució, que es va acabar de tancar divendres, complementa la ponència política de la desena Assemblea d'ICV i, com aquesta, tampoc no pressuposa quina serà l'actitud dels ecosocialistes davant la consulta. El partit que ara lideraran Joan Herrera i Dolors Camats es pronuncia clarament a favor d'exercir el dret a decidir, amb acord o sense de l'Estat, i en apostar per la constitució d'un Estat propi, però manté les portes obertes a mantenir una relació federal o confederal amb Espanya o a inserir-se directament a la Unió Europea. De fet, cap de les 1.187 esmenes presentades reclamen prioritzar una o altra opció, cosa que demostra la unitat dins ICV davant la necessitat de no mullar-se fins que es convoqui la consulta, quan es realitzarà una consulta interna entre la militància per determinar el posicionament de la formació. Els ecosocialistes, però, sí que rebutgen taxativament el manteniment de l'estatu quo actual.

stats