Política 31/07/2014

El PP acusa Mas de voler negociar amb "una pistola al cap"

Rafael Hernando, portaveu adjunt dels populars al Congrés, considera la consulta "un plantejament de destrucció d'Espanya"

Europa Press
3 min

MadridEl portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha afirmat aquest dijous que seria bo poder analitzar les 23 demandes del president català, Artur Mas, "sense tenir una pistola al cap, aquesta amenaça de 'o és això o trenco', perquè no és una forma lleial de negociar". Hernando s'ha expressat així en una entrevista a Ràdio Nacional d'Espanya en què ha opinat que algunes de les demandes, en particular les que tenen a veure amb infraestructures, "poden ser assumibles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El greu problema dels nacionalistes" –ha dit Hernando en referència als catalans– " és que quan es fa un pas en el seu sentit sempre volen anar-ne un altre més enllà i utilitzar com a element de negociació això de la solució final, que és la independència i la ruptura del país". El portaveu adjunt ha assegurat que "es pot negociar sobre moltes coses" però sense passar "línies vermelles", que són "la unitat d'Espanya, la seva integritat territorial i el respecte a tots els espanyols".

Per Hernando les converses entre el govern espanyol i el català haurien de centrar-se en els assumptes que, segons ell, "són importants per als catalans i que no són diferents dels que importen a tots els espanyols: la recuperació econòmica, l'ocupació i la sortida de la crisi". El portaveu popular considera que la "part positiva" de la reunió entre els presidents espanyol i català "és que s'hagi recuperat el diàleg entre dos líders institucionals", però creu que hauria estat "més important i millor per a tots" que Mas hagués anunciat que renuncia a la consulta, al seu "plantejament de destrucció d'Espanya".

Per Hernando, el que Mas hauria de fer és "acceptar les sortides que li han brindat les institucions, el president espanyol, que li ha demanat que retiri la consulta, el Tribunal Constitucional, que li ha dit que no es pot fer, i els líders europeus, que han avisat que una Catalunya independent quedaria fora de les institucions europees i internacionals". Hernando ha confiat que finalment Mas no convoqui la consulta "perquè tothom sap que no és legal" i perquè, malgrat els "errors" que ha comès CiU els últims anys, està convençut que en el partit hi ha "molta gent sensata". "Tothom sap que ningú avança més lleuger pel fet que li tallin una cama, la cama es queda sense vida i la resta del cos, enormement afectat", ha dit Hernando, i ha afirmat que "això és el que estan proposant alguns a Catalunya".

El portaveu popular ha avisat que si Mas "s'encamina cap a terrenys de la il·legalitat", l'Estat té mecanismes, "tota mena de recursos davant del Tribunal Constitucional i la justícia, per impedir-ho". Segons ell, la via de la consulta està portant CiU "al desastre" i a perdre vots a favor d'ERC, i això "els hauria de fer reflexionar". "Quan et poses als peus del radical o a les sabates del radical qui creix és el radical", ha remarcat.

Hernando ha insistit que el PP no és contrari, "a priori", a fer una "modernització o actualització" de la Constitució però ha insistit que per a això no n'hi ha prou amb l'acord de PP i PSOE, i ha rebutjat obrir un procés sense saber cap a on va. Segons ell, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, comet un error proposant "una reforma constitucional per avançar cap al sobiranisme, que és una cosa del passat", i ha remarcat que quan es parla de competències i de model territorial "cal tenir molt clar què es vol fer perquè si no en comptes de donar solucions s'agreuja el problema".

stats