Política 23/10/2014

El PP amenaça amb impugnar també el nou 9-N

La líder dels populars catalans adverteix que si segueixen els "despropòsits" que, segons ella, demostren que el procés participatiu vol ser un "referèndum substitutiu amb frau de llei", el govern espanyol no dubtarà a actuar

M. Colomer
2 min

BarcelonaAvís per a navegants: "Cada dia que passa es donen més motius per a la impugnació del simulacre de referèndum que vol fer Mas". La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha advertit que els seus serveis jurídics ja estudien si es pot impugnar el nou 9-N després de la suspensió de la consulta en els termes del decret del 27 de setembre per part del Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després de la reunió de la direcció del PP a Catalunya, Camacho ha avisat que tant les butlletes com les urnes per al procés participatiu les ha adquirit el Govern fent ús del decret de convocatòria de la consulta, cosa que, per els populars, podria arribar a ser "constitutiu d'un delicte de malversació" de fons públics. Per ella, si Mas segueix encadenant "despropòsits"i es demostra que el nou 9-N és un "referèndum substitutiu amb frau de llei i frau a la democràcia", descarregaran tota l'artilleria judicial per impedir la votació.

Per això, ha deixat clar que el govern espanyol i el PP a Catalunya es mantenen "vigilants" per veure si el "fals 9-N" s'està convertint 'de facto' en un "referèndum amb frau de llei". El govern espanyol "no permetrà que Mas es rigui de la democràcia, de les lleis i de la voluntat de tots els espanyols",ha advertit. Si bé el PP ha estat el primer de menystenir el nou 9-N de Mas, el cert és que els sectors més durs del partit pressionen perquè tampoc la fórmula del procés participatiu pugui anar endavant. I d'entrada ja hi han detectat indicis de "frau": sense anar més lluny, les paperetes que s'utilitzaran són les mateixes que s'havien encarregat per al 9-N original i van encapçalades per la següent llegenda: "Consulta sobre el futur polític de Catalunya 2014".

El govern espanyol actuarà amb la màxima urgència

I encara més, Camacho ha avisat que si Mas volgués signar un decret de convocatòria del procés participatiu pocs dies abans per mirar d'esquivar el veto de l'Estat, tampoc se'n sortirà: "Si se signa [la convocatòria] estarem davant un referèndum substitutiu, un simulacre de referèndum il·legal. Que no es pensi Mas que perquè queden pocs dies el govern espanyol no actuarà. Ja ho ha suspès amb molt poques hores".

Però en quin moment pensa impugnar-ho el govern espanyol? La líder del PP a Catalunya no ha volgut revelar-ho, si bé ha insinuat que deixaran passar els dies per detectar el moment idoni. Perquè de moment ja consideren que el procés participatiu –un "festival de final de curs o de final de legislatura", l'ha definit– ha canviat, principalment, de nom, però no en el fons, que és consultar la ciutadania sobre la independència política del país. Arribats a aquest punt, ha donat dues opcions a Mas: o renuncia al 9-N i es posa a governar l'autonomia o plega.

“cada dia quepassa es donen més motius per a la impugnació del simulacre dereferèndum vol fer Mas”

stats