Política 11/10/2016

El rei Felip VI convoca una ronda de consultes amb els partits el 24 i 25 d'octubre

Espanya s'aboca a una investidura 'in extremis' l'última setmana habilitada legalment

Dani Sánchez Ugart
2 min
El rei Felip VI i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en una trobada recent a la Zarzuela.

MadridEl rei Felip VI ha convocat una ronda de consultes per a la investidura amb els partits el 24 i 25 d'octubre, un dia després de la data més probable per a la celebració del comitè federal del PSOE. El monarca s'ha reunit amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, aquest dimarts durant una hora, i ha decidit tornar a reunir-se amb els partits en aquelles dates per comprovar si hi ha algun candidat amb majoria suficient per ser investit president.

El rei Felip VI convoca una ronda de consultes amb els partits el 24 i 25 d'octubre

Amb aquest calendari, el debat d'investidura podria ser el 26 o el 27, tot i que fonts parlamentàries donen més possibilitats al 27, perquè el debat ha de ser convocat amb 24 hores d'antelació, amb la qual cosa el president espanyol podria quedar investit el 29 o 30 d'octubre, a un dia per a la convocatòria automàtica de noves eleccions. També es podria decidir ajornar el debat al dilluns 31 d'octubre, últim dia hàbil.

"El rei m'ho ha comunicat", ha explicat la presidenta del Congrés en una roda de premsa per sorpresa aquest matí, però no ha precisat si el monarca ha parlat abans amb els diferents partits. El 20 d'octubre Pastor farà arribar la relació dels representats dels partits polítics a la Zarzuela. Pastor no ha volgut precisar quin dia quedaria fixat el ple, però sí que ha avançat que avui mateix parlarà amb els representants dels partits.

Per part del PSOE, la presidenta del Congrés trucarà al president de la gestora, Javier Fernández, i no al portaveu parlamentari, Antonio Hernando, perquè la Constitució assenyala els líders dels partits i no dels grups parlamentaris com a responsables de la gestió de la investidura. Fernández es partidari de l'abstenció del seu partit a una investidura de Mariano Rajoy, tot i que el PSOE té pendent el debat intern per decidir la seva postura final.

Aquest debat, que tindrà lloc en un comitè federal, podria quedar fixat per al 23 d'octubre, just un dia abans de la trobada dels partits amb el rei. El dia abans de la reunió socialista, el monarca es trobarà amb Fernández, president d'Astúries, a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries.

stats