Política 27/09/2014

"Desafiant Madrid", el ressò del 9-N a la premsa europea

Els mitjans britànics, francesos, alemanys i italians informen de la convocatòria formal de la consulta

Ara
2 min
asd

BarcelonaLes webs dels principals mitjans internacionals s'han començat a fer ressò de seguida de la signatura del decret per convocar la consulta del 9 de novembre per part del president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Der Spiegel

El setmanari de referència a Alemanya, Der Spiegel, ha informat que Catalunya planeja un referèndum pel 9-N i ha recordat que el moviment independentista a Catalunya ha estat actiu durant dècades, "però la greu crisi de l'economia d'Espanya li ha donat un nou impuls".

Financial Times

"El president de Catalunya, la regió més poderosa d'Espanya, ha convocat formalment dissabte un referèndum d'independència", ha informat el diari Financial Times. "És l'última ofensiva secessionista a Europa i un dels reptes més seriosos a l'estat espanyol dels últims anys", ha assegurat aquest rotatiu econòmic.

BBC

La web de la BBC explicava ja aquest matí de dissabte que "El president català signa el decret pel referèndum d'independència" i explicava que Artur Mas "vol dur a terme una votació a l'estil escocès el proper 9 de novembre, però no té el suport del govern central de Madrid".

"C

Le Monde

El diari francès 'Le Monde' també se'n feia ressò a la seva versió on line, amb un titular més contundent: "Desafiant Madrid, el president català convoca un referèndum sobre la independència". La notícia, signada per l'agència France Presse, explica que "les aspiracions d'independència de Catalunya augmenten des de 2010" quan el Tribunal Constitucional va escapçar l'Estatut d'Autonomia "eliminant el reconeixement de nació".

La Repubblica

El rotatiu italià 'La Repubblica' destacava també que "Catalunya desafia Madrid: el 9 de novembre, referèndum d'independència. Artur Mas: "Volem negociar". La notícia afegia també la reacció del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des de la Xina dient que Mas s'estava ficant en un "embolic".

Reuters

Diversos periodistes internacionals estaven acreditats per cobrir l'acte de signatura del decret, entre ells la corresponsal de l'agència Reuters Elena Gyldenkerne, que ha parlat breument amb el president Artur Mas quan ha sortit a la plaça Sant Jaume. El teletip d'aquesta agència que es feia ressò de la notícia explicava que aquesta signatura posa Mas "en curs de col·lisió amb el govern central, que diu que és il·legal".

Euronews

La web de la cadena paneuropea de televisió Euronews ha obert amb la informació que Artur Mas donava "llum verda" al referèndum. Tot i que es tracta d'una consulta no vinculant, ha explicitat la informació, el govern espanyol bloquejarà aquesta possibilitat.

Deutsche Welle

La cadena internacional alemanya Deutsche Welle ha informat de la signatura amb el títol "Desafiant Espanya, Catalunya convoca un vot sobre la secessió". En un article d'opinió publica a la web de la cadena, es diu que en aquests moments de crisi, l'últim que necessita Europa és una "fragmentació del seu territori".

stats