POLÍTICA
Política 22/05/2013

Advertiment d'un tertulià de la COPE: "I si afusellem Companys, encara millor, no?"

El periodista i col·laborador de l''Abc' Fernando Jáuregui considera que Espanya pot tenir un problema "molt seriós" amb Catalunya si no hi posa solució". Un altre tertulià, Mikel Buesa, li recorda que el 1934 el problema "es va solucionar" en 24 hores, i Jáuregui respon que després es va acabar executant el president de la Generalitat

Ara
2 min

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } P { margin-bottom: 0.21cm; } Embolic de referències històriques en una tertúlia de la Cope barrejades amb suposicions sobre el que pot passar ara a Catalunya. Un embolic que ha acabat provocant una sacsejada a la xarxa per algunes de les frases pronunciades pels participants en el programa 'La Linterna' de la COPE del 14 de maig (cliqueu aquí i busqueu el minut 31 de l'àudio).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els implicats eren, principalment, el catedràtic d'economia de la Universitat Complutense de Madrid Mikel Buesa i el periodista i col·laborador de l''Abc' Fernando Jáuregui. El periodista va advertir que "estem en una situació molt difícil, podem tenir un problema molt seriós amb Catalunya com el que vam tenir el 1934 [Lluís Companys va proclamar "l'Estat Català de la República Federal Espanyola"], i allò no ens va portar res de bo". Responia així a una oient del programa que li havia retret que s'hagués mostrat partidari d'una certa negociació amb Catalunya en aspectes com el límit de dèficit.

En un moment d'opinions creuades, Buesa li va respondre rient: "Bah, total, aleshores ho van solucionar en vint-i-quatre hores, amb un general, així que tampoc és tan difícil". Jáuregui li va replicar, amb sarcasme: "Exacte, això és el que s'ha de fer, solucionar-ho com es va solucionar llavors, no? I si afusellem Companys encara millor, no?". Un dels tertulians li va respondre que "això va ser després –en referència al fet que el president de la Generalitat va ser afusellat el 1940, no pels fets del 1934 sinó després de la Guerra Civil i pel règim de Franco–, però Jáuregui havia utilitzat la connexió entre les dues referències per defensar la situació de risc guerracivilista que veu ell en la situació actual.

Aquestes paraules, i malgrat el to irònic i mig de broma amb què es va expressar sobretot Buesa, han generat una gran polèmica a Twitter després que aquest dimecres el diari digital intocabledigital.cat se n'ha fet ressò.

stats