Política 18/06/2019

Corbacho també trenca amb Valls i complica la majoria a Colau

L'exministre passa al grup de Cs com a independent i previsiblement també anirà a la Diputació

Marc Toro
3 min
Celestino Corbacho i Manuel Valls, el febrer passat en una roda de premsa

BarcelonaEl trencament entre Cs i Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona ha portat cua. Celestino Corbacho, número tres de l'exprimer ministre francès a les eleccions, ha decidit aquest dimarts deixar el grup municipal de Barcelona pel Canvi i integrar-se al de la formació taronja, segons ha confirmat ell mateix en declaracions a l'ARA. Corbacho explica que el partit taronja li ha garantit que, com a independent, no s'haurà de sotmetre a la disciplina de partit, una de les condicions que havia posat sobre la taula. Però en la decisió també ha pesat, admet, que li hagin dit que no hi haurà "cap problema" perquè representi Cs a la Diputació de Barcelona, un compromís que la coalició amb Valls ja havia adquirit amb ell fa dos mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exiministre deixa els comuns, el PSC i Valls -que ara només comptarà a les seves files amb Eva Parera- sense la majoria que va permetre la investidura d'Ada Colau. Corbacho ha fet el moviment després de reunir-se al matí amb el polític francès i parlar a la tarda va parlar amb Carlos Carrizosa i José Manuel Villegas (Cs), deixant clar -en declaracions a l'ARA- que els seus motius només han de ser interpretats en "clau local" i segons les possibilitats que veu que tindrà amb el partit taronja per "desenvolupar una feina" en què es trobi "a gust". "Cs té una organització implantada al territori que em pot anar molt bé fer aquesta feina", afirma.

En roda de premsa al migdia, Carrizosa s'ha desfet en elogis cap a la figura de Corbacho. "És una figura política important [...] A part de ser ministre va ser alcalde de l'Hospitalet i té una experiència grandíssima en la gestió municipal i l'àrea metropolitana", ha dit, deixant clar que a Cs estarien "encantats" i "molt honorats" si l'exsocialista s'unís al seu grup. I així ha estat. Corbacho compartirà grup amb Luz Guilarte, Francisco Sierra i Marilen Barceló, que igualment seran cinquena força a l'Ajuntament per darrere de JxCat, que va fer el 'sorpasso' amb el trencament Cs-Valls.

Corbacho assegura que la seva decisió no implica que tingui intenció de fer el salt a la política catalana o espanyola "ni ara ni en un futur", i manté, de la mateixa manera que quan es va unir a la candidatura de Valls, que "en cap cas" es vol afiliar a un partit. L'exalcalde prefereix per ara no valorar els motius pels quals Cs i Valls han trencat, admetent que li hauria agradat que aquesta situació no s'hagués donat i afirmant que en tot moment ha treballat "molt a gust amb les dues parts". "No és una situació còmoda", conclou, hores abans d'enviar, aquest dimecres, una carta personal a la secretaria general de l'Ajunatment per inscriure's al grup de Cs com a independent.

A diferència d'ell, Carrizosa ha aprofitat per tornar a carregar contra Valls per haver donat suport a Colau -cosa que, ha especificat, entén que fes Corbacho, seguint la decisió del cap del seu grup-. Segons el portaveu, el polític francès va donar a l'alcaldessa els seus vots "de forma absolutament gratuïta i unilateral" i sense informar. "Ara és alcaldessa amb tres vots i, en menys de 48 hores, ja té un llaç groc penjat al balcó de l'Ajuntament", ha criticat, assegurant que el mateix dia que va ser investida Colau va demostrar que està "en la mateixa línia" que Quim Torra: "Va dir que és una crueltat i injustícia que Forn estigui a la presó quan està a presó esta amb tots els drets respectats", ha argumentat, sentenciant que Colau està "absolutament alineada amb el separatisme".

Les crítiques de Cs, però, no són el que més ha de preocupar a Colau, sinó el fet que, tot i tenir 18 regidors al govern, haurà de buscar suports més enllà de la majoria absoluta de la investidura per poder governar. És per això que, malgrat els recels d'ERC e entendre's amb aquells que els van arrabassar l'alcaldia, la portaveu dels comuns al Parlament, Susanna Segovia, ha tornat a trucar aquesta tarda a la porta dels republicans per "sumar esforços" amb els partits d'esquerres a l'Ajuntament. Segovia ha subratllat que els comuns "reiteren" la seva aposta per incloure ERC al govern, malgrat que a hores d'ara el que hi ha sobre la taula és un acord de govern amb el PSC. I els socialistes, a més, veten els republicans.

stats