NOVA ESQUERRA
Política 16/11/2014

Podem corona Pablo Iglesias secretari general

Sis catalans, dos d’ells de Guanyem, formen part de la cúpula del partit que vol plantar cara al PP i al PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
95.311 VOTS DE SIMPATITZANTS Iglesias ha rebut el 96,87% dels vots per ser el primer secretari general de Podem.

MadridÉs el segon cop que un acte de Podem acaba amb L’estaca. Però és el primer cop que Pablo Iglesias dedica més de tres minuts en un discurs a Madrid a parlar de Catalunya, un tema pel qual ha tendit a passar de puntetes en els grans mítings. No en va ahir al Teatro Nuevo Apolo va ser proclamat primer secretari general d’una formació que va néixer fa tan sols deu mesos però que creix com l’espuma en totes les enquestes com a alternativa al bipartidisme a l’Estat. I Iglesias va optar per deixar de banda el discurs més agressiu per començar a fer un esbós del programa de govern que pensa tirar endavant si d’aquí un any arriben a la Moncloa. Llavors, va advertir, “començaran les dificultats de veritat”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La recepta catalana de Podem passa per seguir defensant el dret a decidir però amb procés constituent a tot l’Estat que trenqui “el cadenat del 78”. “Davant de l’immobilisme del PP i els brindis al sol de l’esquerrovergència, nosaltres diem: discutim de tot i amb tots un procés constituent”, va dir enmig d’aplaudiments després de considerar que Espanya és un “país de països” i d’afirmar que està “fart” d’una “concepció agressiva que diu als ciutadans quina llengua han de parlar o de quina nació s’han de sentir”.

El sextet català

Per a aquesta tasca Iglesias ha escollit a dit fins a sis catalans per al total de 62 membres del consell ciutadà, el nou òrgan de direcció del partit, que han ratificat durant aquesta setmana fins a 107.488 dels més de 250.000 inscrits a la seva pàgina web -el que serien els militants, tot i que no paguen cap quota-. Tots ells, excepte l’ex fiscal d’Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, tenen clara la defensa del dret a decidir, però prioritzant la protesta social i també un ruptura del “règim del 78” de la mà de la resta de l’Estat.

Es tracta de Gemma Ubasart, professora de la Universitat de Girona, doctora en polítiques per la UAB i part fa un temps de les Candidatures Alternatives del Vallès, pròximes a la CUP; el galegocatalà Raimundo Viejo, politòleg i membre de Guanyem Barcelona; Jaume Asens, advocat en l’àmbit dels drets humans i la defensa de moviments com la PAH o el 15-M, a més de portaveu també de Guanyem Barcelona; Beatriz Rilova, professora i portaveu de Podem Barcelona, i Gemma Galdon, professora de seguretat, tecnologia i societat a la UB.

Viejo deia ahir a l’ARA que encara no tenen clara quina és la tasca que se’ls encomanarà però que celebra que la representació catalana sigui més alta que la d’altres comunitats. A ell i a Asens els va trucar Iglesias perquè com a membres de Guanyem Barcelona s’integressin en el procés. El moviment liderat per Ada Colau encara no s’ha pronunciat sobre si podria confluir amb Podem en unes plebiscitàries, un escenari que l’exportaveu de la PAH ahir no descartava. De moment, Podem encara no té definida l’estructura catalana, però està previst que el 14 de febrer totes les comunitats designin representant per al consell ciutadà.

Suport d’ICV, absècia de la CUP

Colau era ahir a l’acte de clausura de l’assemblea constituent de Podem, com també el líder d’ICV, Joan Herrera, i l’eurodiputat Ernest Urtasun. Cap representant de la CUP, tot i haver-hi estat convidada, hi va assistir. En el terreny internacional, Iglesias va rebre la benedicció del líder de Syriza, Alexis Tsipras -“És un honor intervenir després del que serà el pròxim president de Grècia”, va dir el líder de Podem-, i també de l’eurodiputada portuguesa del Bloco de Esquerda Marisa Matias, amb la voluntat de voler convertir el Teatro Nuevo Apolo en “la capital de l’esperança del sud d’Europa”.

La fi del procés de construcció de Podem va acabar ahir amb l’escenificació del lliurament de tot el poder intern de la formació al grup dels fundadors. I és que la candidatura d’Iglesias a la secretaria general -en què s’integren també Juan Carlos Modero i Iñigo Errejón- ha rebut el 96,87% dels vots (95.311 suports). “Podem no és un experiment polític sinó el resultat del fracàs del règim”, va advertir, i va assenyalar que faran d’escombra per “netejar la societat de la corrupció”. “No és que la por estigui canviant de bàndol, sinó que els somriures també. Quan us insultin, menteixin, difamin, somrieu, perquè guanyarem”, va afegir.

stats