Política 20/04/2020

Aplaudiments al guàrdia civil que va defensar la "lluita contra el clima contrari al govern"

El govern espanyol evita les preguntes sobre el suposat lapsus a la roda de premsa d'aquest dilluns

Pau Rumbo / Mireia Esteve
4 min

Barcelona24 hores després d'esclatar la polèmica, els membres del comitè tècnic del govern espanyol, que diàriament compareixen en roda de premsa, han fet pinya amb el general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago, que ahir va insinuar que el govern espanyol persegueix la llibertat d'expressió en ple estat d'alarma, fet que va obligar el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a assegurar més tard que es tractava d'un "lapsus". En la compareixença d'avui, Santiago ha fet un breu discurs en què ha afirmat que no el guien ideologies, i la resta de membres l'han aplaudit durant uns segons.

Al final de la seva intervenció, en què, com és habitual, ha desgranat les actuacions de la Guàrdia Civil, Santiago ha fet una breu pausa i ha adoptat un to més personal. Ha rememorat els seus 40 anys de trajectòria, amb actuacions contra ETA i a l'estranger, i ha afirmat que en tot aquest temps l'ha guiat el principi que, per davant de tot, hi ha les persones. Per davant, ha destacat, de les ideologies. Ha acabat amb un "moltes gràcies" i la resta de membres del comitè tècnic (Fernando Simón i els portaveus de la Policia Nacional, l'exèrcit i el ministeri de Transports) s'han girat cap a ell i l'han aplaudit breument.

Simón fins i tot ha anat més enllà i ha pres la paraula per defensar el seu company de roda de premsa, si bé se li ha escapat que les paraules de Santiago no van ser les adequades. Simón ha criticat -"No és decent", ha dit- que es facin servir "errors" en els discursos per atacar un equip "tècnic que treballa amb la màxima honestedat". Després, en el torn de preguntes, que distribueix el secretari d'estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, no hi ha hagut cap qüestió referent a aquest tema, tot i que diversos periodistes n'havien plantejat algunes al xat de Telegram des d'on se centralitzen les peticions de preguntes.

Unes hores més tard, la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha defensat la feina del comitè tècnic de gestió del coronavirus i ha tornat a emmarcar en una "relliscada" les paraules del general de la Guàrdia Civil. "El govern impulsa que hi pugui haver llibertat d'expressió", ha dit Montero en roda de premsa. De fet, la portaveu ha defensat que Fernando Simón hagi defensat Santiago, tot i la seva "relliscada".

La polèmica s'estén

Les paraules del general de la Guàrdia Civil han estat al centre de la polèmica política en les últimes 24 hores. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, compareixerà dijous al Congrés de Diputats, a petició pròpia però després que ho demanessin PP i Cs. El partit taronja també havia demanat la compareixença de Santiago.

El PP vol que Sánchez doni explicacions i Vox porta el cas als tribunals

El líder dels populars, Pablo Casado, ha traslladat la seva preocupació i ha posat en dubte que fos "un lapsus", tal com va assegurar aquest diumenge Marlaska. "Era bastant desenvolupada [l'explicació] com perquè fos un lapsus", ha afirmat en una roda de premsa telemàtica després de reunir-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per abordar un pacte d'estat arran de la crisi del coronavirus. En aquest sentit, Casado ha explicat que ha demanat a Sánchez que doni explicacions sobre quines "indicacions està donant en relació a la limitació de la llibertat d'expressió i d'informació a través de les xarxes socials". "L'estat d'alarma no pot ser una alarma d'estat, un estat d'excepció", ha afirmat. El líder dels populars ha tornat a insistir en la necessitat que el govern espanyol reti comptes en un moment en què té "poders excepcionals" i en què els conservadors posen en dubte la informació que es fa pública.

Vox, per la seva banda, ho ha denunciat a la justícia ordinària; el partit ultra vol que s'esclareixi qui ha donat ordres per destinar recursos de la Guàrdia Civil a "minimitzar el clima contrari a la gestió del govern" espanyol i a qui hagi complert aquestes ordres.

Budó no ho veu una "casualitat" i Colau creu que ha estat un "lapsus, però molt greu"

Per la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que no considera que les paraules de Santiago fossin una "casualitat". "No crec que fossin casualitat. Crec que se li va escapar però que no defugien la realitat aquestes declaracions", ha afirmat en roda de premsa.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en canvi, sí que creu que les paraules del general de la Guàrdia Civil van ser un "lapsus", però "molt greu". "El tema de la llibertat d'expressió és un tema molt sensible i aquestes declaracions són greus. Són un error greu de comunicació. Estic convençuda que era un lapsus, però un lapsus molt greu que clarament s'ha de rectificar de manera contundent", ha expressat en una entrevista a TVE recollida per Europa Press.

De tota manera, l'alcaldessa de Barcelona s'ha desmarcat de la posició de Vox: "Una altra cosa és el que fa l'extrema dreta com Vox, que vol aprofitar qualsevol error i qualsevol polèmica per desgastar políticament". Això sí, Colau considera que les tasques de comunicació del govern espanyol no les haurien de fer ni policies ni membres de l'exèrcit. "És millor que les facin altres professionals", ha afirmat, tot i que no veu malament que compareguin quan es tracta d'informar de tasques específiques seves.

stats