Política 26/08/2020

L'ANC manté la manifestació de la Diada adaptada a la situació sanitària actual

Paluzie diu que augmentaran el total d'actes per repartir més els participants i que faran més controls

N.g.
3 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en una imatge recent

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit seguir endavant amb la manifestació de la Diada, adaptant-la, això sí, a la situació sanitària. Així ho ha explicat la seva presidenta, Elisenda Paluzie, en una entrevista a RAC1. Aquesta és la decisió que van prendre en la reunió d'aquest dimarts de la comissió permanent de l'ANC després d'haver fet la consulta al Procicat. "Ja vam dissenyar la manifestació adaptant-nos a les mesures i ara l'estem adaptant a les mesures actuals. L'assemblea, amb la seva capacitat de concentracions, també té experiència amb la pandèmia. Hem fet concentracions sense aglomeracions", ha dit Paluzie.

Segons ha explicat Paluzie, l'entitat augmentarà el total d'actes que tenia previstos per poder repartir més els manifestants. Així, ara l'ANC té 90 punts de concentració confirmats a tot el territori en 62 municipis diferents (dels 60 que van anunciar inicialment). "Aquest vespre tenim una reunió amb les territorials per veure si cal adaptar o canviar algun dels punts de concentració", ha avançat la presidenta de l'ANC. "Potser es faran més concentracions, per descentralitzar més", ha dit. "Hem dissenyat unes lones de manera que una sola persona les pugui portar, penjar o desplegar a terra, per evitar que més d'una persona agafi la pancarta, ja que cal evitar compartir els objectes", ha afegit.

Mesures addicionals

A més, ha comentat que es faran controls exhaustius de distàncies i d'aforament. D'aquesta manera, l'entitat està estudiant marcar els espais a terra (dos metres entre persones) per evitar aglomeracions, tal com ja s'ha fet en concentracions que s'han celebrat en altres països. Seran "concentracions estàtiques, sense moviment", en què serà obligatòria la mascareta i hi haurà gel hidroalcohòlic. "No hem de renunciar a drets fonamentals, hem aprendre a conviure amb el virus", ha apuntat Paluzie, que ha dit que quan s'acabi la concentració, es donaran instruccions perquè "no es formin grups ni aglomeracions".

"No serà una manifestació com les anteriors. Hi ha persones de risc que ja no van ni al supermercat, que limiten molt la seva activitat. Per tant, també pensarem alguna acció perquè aquesta gent pugui participar en la mobilització", ha dit Paluzie. Sobre l'acte central (que ha indicat que tindrà limitat l'accés) que es farà a la plaça Letamendi, davant l'edifici de l'Agència Tributària, que és on es faran els discursos, la presidenta de l'ANC ha afirmat que hi haurà una pantalla gegant on es podran veure imatges de les concentracions que s'hagin fet arreu del territori. De fet, l'ARA ja va avançar que aquest seria un dels punts centrals de l'acte de l'11 de Setembre a Barcelona, al costat de les concentracions previstes davant del Banc d'Espanya, de la seu de la Seguretat Social i de la UB. Preguntada per si l'evolució de la pandèmia fa que sigui inviable fer una concentració com la que estan preparant, Paluzie ha assegurat que tenen altres idees, però que creu que per limitar el dret de manifestació caldria l'estat d'alarma.

Sobre les possibles manifestacions que hi pugui haver aquests dies, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha dit a RNE que entén que la prohibició de les reunions de més de 10 persones "no afecta el dret de manifestació sempre que es garanteixi el distanciament i la mesura d'ús de mascareta". Tot i això, ha afegit que "en els pròxims dies veurem com evolucionen les dades de la pandèmia per si cal prendre certes mesures addicionals", ha indicat la consellera de la Presidència.

El debat de la data de les eleccions

Respecte a si el president Quim Torra ha de convocar eleccions abans d'anar a declarar al Suprem, Paluzie ha dit que aquest tema no l'han debatut a l'Assemblea i ha afegit: "Jo he preferit no posicionar-me en aquest debat perquè està molt enverinat pels interessos electorals".

stats