Macrojudici a Gürtel
Política 17/10/2016

Correa entrava a Génova carregat de diners sense passar controls: "Tenia la mateixa targeta que la direcció del PP"

El cervell de la trama Gürtel conclou tres dies de declaracions i carrega el mort de tot a Bárcenas per deslliurar el PP d'Aznar

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El presumpte cervell de la trama Gürtel, Francisco Correa, durant el tercer dia de declaració a l'Audiència Nacional. EFE

MadridTercer dia i últim de declaració del presumpte cervell de la trama Gürtel, Francisco Correa, en el macrojudici a la trama a l'Audiència Nacional. La jornada ha arrencat amb una sorpresa d'última hora: Correa ha decidit deixar de disparar i no respondre a l'acusació popular dels socialistes valencians, malgrat la predisposició que va mostrar la setmana passada. Ho ha fet per consell del seu advocat. Tampoc ha respost a les defenses de la resta d'acusacions, que han intentat posar el dit a la nafra en les contradiccions de la declaració de 10 hores de la setmana passada. Correa va assegurar la setmana passada que el govern de José María Aznar adjudicava obra pública a canvi de diner negre per al PP. També va implicar les empreses OHL, ACS, Ros Roca i Dragados en la trama corrupta de Gürtel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns, però, ha actuat amb més cautela i durant l'interrogatori del seu advocat ha carregat el mort de tot a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, mentre ha intentat deslliurar el PP d'Aznar. "El que he dit del senyor Bárcenas és absolutament cert, al 100%", ha assegurat. Sobre l'expresident espanyol, però, ha volgut matisar que tot i que va treballar "contínuament" per a ell durant anys, no era el seu "amic". "Amb Aznar no tinc cap relació, hi he treballat molts anys. El mirava, ell em mirava, però no he estat amic seu mai", ha assenyalat. El mateix ha dit de l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta.

Sobre Bárcenas, en canvi, ha puntualitzat que creu que no repartia tots els diners de les comissions amb el partit. "En algunes, el senyor Bárcenas decidia compartir amb aquests senyors que estan amb les sigles [els imputats del PP], ja que jo no decidia perquè no formava part del PP, i en altres moltes Bárcenas no compartia, se les quedava, i no sé si per a ell o les donava a Álvaro Lapuerta", ha considerat.

De nou, però, ha insistit que entrava a la seu del PP al carrer Génova amb maletins carregats de diners. No passava per l'escànner habitual que hi ha l'entrada de la seu, sinó que tenia una targeta especial per poder entrar pel pàrquing, la mateixa que també té l'executiva popular, ha dit. Els maletins també els portava directament a casa de Bárcenas al carrer Príncipe de Vergara de Madrid, ha afegit.

El tribunal: "Aquí no estem enjudiciant el PP"

La defensa de l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, ha volgut desmentir de forma taxativa la versió de Correa. L'advocat Francisco Maroto ha deixat clar que la seva estratègia, la de Bárcenas, aniria de la mà del PP. Primer, ha volgut demostrar que Correa té, des del 2003, una "animadversió personal" contra l'extresorer popular, a qui hauria titllat sempre de "cabró", i que també buscava "matxacar el PP". "No és més cert que vostè s'ha inventat tota aquesta històrica per perjudicar el PP i Bárcenas", li ha etzibat.

Maroto ha llançat preguntes a Correa durant més de mitja hora fins que el president del tribunal, el magistrat conservador Ángel Hurtado, l'ha tallat. Abans ja li havia cridat l'atenció sobre l'enfocament de l'interrogatori. "Aquí no estem enjudiciant el PP", ha assenyalat Hurtado. I és que tot i haver-se convertit el cas Gürtel, a nivell mediàtic, en un judici contra aquest partit, el PP només hi és present com a partícip a títol lucratiu.

Rebuig que testifiquin tres exministres

L'advocat de Bárcenas també ha reclamat la compareixença en qualitat de testimonis de tres ministres d'Aznar més. En concret, Jaume Matas, Evira Rodríguez i Rafael Arias Salgado. També ha reclamat que testifiquin tant els presidents d'ACS com d'OHL, Florentino Pérez i Juan Miguel Villar Mir. El tribunal, però, ho ha rebutjat perquè creu que "no és pertinent". La Fiscalia també ho ha rebutjat perquè considera que "no és rellevant que testifiquin". "Aquí no hi pinten res", ha conclòs el president del tribunal.

La pròxima vista no tindrà lloc fins dilluns de la setmana que ve, en què estarà cridat a declarar el número dos de la trama, Pablo Crespo. Els advocats de les defenses han demanat poder fer festa el dilluns 31 d'octubre, que és pont, però el tribunal ho ha desestimat. Les declaracions estan anant més lentes del previst i l'objectiu dels magistrats és tancar l'any que tots els 37 acusats de la trama ja hagin declarat i comenci el torn dels fins a 300 testimonis que estan citats a declarar.

stats