Corrupció

Correa també confessa per escrit i implica excàrrecs del PP en la segona època de la Gürtel

L'empresari avala l'escrit d'acusació de la Fiscalia i confirma que entregava donatius vinculats a adjudicacions

2 min
El líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, en una imatge d'arxiu

MadridDesprés de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, ara el líder de la Gürtel, Francisco Correa. L'empresari també ha decidit presentar un escrit de confessió a la Fiscalia Anticorrupció en el qual dona per bona l'acusació sobre la segona època de la Gürtel (2005-2009) i avala que va fer d'intermediari per facilitar adjudicacions a determinades empreses a canvi que responsables polítics dels ajuntaments de Boadilla del Monte i Majadahonda s'enduguessin comissions. Si Bárcenas va confessar dies abans que comencés el judici sobre la caixa B del PP, Correa ho fa a mesos vista, amb dos escrits a mà avançats per El País i El Mundo aquest dilluns, un amb data del 25 de novembre del 2020 i l'altre d'aquest passat diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una de les dues cartes, l'empresari reconeix que ell personalment negociava amb els adjudicataris un marge de percentatge que acabava rebent en efectiu quan es materialitzava la contractació. Una quantitat, assegura, que entregava a l'alcalde de Boadilla en aquell moment, Arturo González Panero, o al consell delegat de l'Empresa Municipal de l'Habitatge Tomás Martín Morales, en funció de qui era l'òrgan que licitava el concurs. "Com a dada significativa, l'alcalde percebia donatius en qualsevol dels dos casos. És a dir, sempre", puntualitza Correa.

Els donatius es feien en "espècies, viatges, sastreria, sabateria, regals..." i qui mantenia la comunicació amb les administracions públiques era Isabel Jordán, explica Correa, que "supervisava" aquesta relació. Era el líder de l'entramat, ja condemnat a 51 anys de presó per la primera època de la Gürtel, qui havia constituït la xarxa corrupta a través de diferents contactes. En un dels escrits relata que es va introduir a l'Ajuntament de Boadilla del Monte gràcies a l'alcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, un dels principals condemnats en el judici que va acabar amb el govern de Mariano Rajoy.

Tot i la fluïdesa de les adjudicacions i el cobrament de comissions, Correa afirma que la relació amb González Panero era "molt complicada". El descriu com una persona amb una "ambició desmesurada" i una "mancança de moralitat inexplicable". "No mantenia la seva paraula ni codis, prometia i garantia contractes a tort i a dret, canviava adjudicacions encara que les hagués promès a un empresari i posteriorment un altre empresari millorava la donació. Dit això, la seva actuació es podria resumir com a amoral", sosté.

Cooperació a canvi de beneficis

Correa s'enfronta a una petició de 76 anys de presó de la Fiscalia i González Panero de 40, mentre que el PP també està acusat com a responsable a títol lucratiu per valor de 204.198 euros. Tal com explica Europa Press, l'empresari adjunta amb la seva confessió el seu escrit de defensa en què reconeix la seva culpabilitat. El seu advocat sosté que els fets són constitutius d'una vintena de delictes de suborn, falsedat de document mercantil, prevaricació, frau a l'administració pública, tràfic d'influències, contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i malversació de fons. Arran de la seva voluntat de col·laboració, però, suggereix una hipotètica condemna de 53 anys d'inhabilitació i 13 de i mig de presó. També admet que se li hauria d'imposar una multa de gairebé dos milions d'euros.

stats