Política 04/11/2020

El governador del Banc d'Espanya qüestiona la pujada salarial dels funcionaris i de les pensions

Aposta per "focalitzar" l'augment dels sous en àmbits com el sanitari

Núria Rius Montaner
3 min
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

MadridEls pressupostos generals de l'Estat "més expansius" de la història, com defensa el govern espanyol, han començat a ser analitzats en comissió abans de la seva votació al Congrés de Diputats. Un dels primers a donar el seu parer ha sigut aquest dimecres el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, que ha posat la lupa sobre un dels anuncis del govern espanyol per al 2021: l'increment referenciat als pressupostos del 0,9% dels sous públics i les pensions d'acord amb l'IPC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El 0,9% plantejat als PGE superarà la inflació", ha apuntat de Cos, i ha argumentat d'aquesta manera que l'increment no estaria vinculat a la realitat. Hernández de Cos ha afegit que en cas que les previsions més severes es materialitzessin, es podria arribar a una "conjuntura marcada per una important destrucció de llocs de treball". Per aquesta raó, el governador del Banc d'Espanya ha defensat que "seria més convenient que en lloc d'incrementar el sou dels treballadors públics, el govern espanyol valorés la possibilitat d'adoptar increments més focalitzats i d'acord amb criteris objectius". En concret, Hernández de Cos ha esmentat el col·lectiu dels treballadors sanitaris. "Tots sabem que el salari dels funcionaris i les pensions estan al debat social; no obstant, des d'una perspectiva tècnica i en un entorn d'escàs dinamisme les mesures estan clarament esbiaixades a la baixa", ha assegurat de Cos.

De fet, els últims mesos la taxa d'inflació ha sigut negativa i s'ha situat a l'octubre en el -0,9%, ha recordat de Cos, i ha emfatitzat que la previsió prevista per a finals d'any és que la inflació real se situï en un -0,3%, segons la previsió que fa el Banc d'Espanya.

Uns pressupostos optimistes

Tanmateix, aquest no és l'únic però que el governador del Banc d'Espanya ha plantejat al voltant dels pressupostos generals de l'Estat. L'acceleració de la segona onada de la pandèmia ha posat en dubte les previsions macroeconòmiques del govern espanyol per a aquest 2020, així com per al 2021, fruit de les restriccions sanitàries que s'han hagut d'adoptar per frenar els contagis. Davant d'aquest escenari, Hernández de Cos creu que les previsions que el govern central ha plantejat són optimistes pel que fa a les xifres de creixement. De fet, el Banc d'Espanya preveu una caiguda més gran del PIB a finals d'any de fins al -12,6% i se situa així en l'escenari més greu que plantejava el Banc d'Espanya; però també en relació amb el deute, el dèficit i la reducció de la despesa o recaptació d'ingressos. Hernández de Cos ha reiterat que la recuperació serà "incompleta, desigual i fràgil" i veu plausible anticipar que l'activitat mostrarà menys dinamisme fruit dels rebrots.

D'una banda, de Cos ha apuntat que el text del govern espanyol corre el risc de quedar-se curt pel que fa a la despesa dels costos en relació amb els ERTO, així com amb l'adquisició de material sanitari. De l'altra, el governador ha apuntat que d'acord amb el dinamisme de l'activitat, l'evolució potencial dels ingressos que recull l'Estat "podria ser més negativa". En aquest sentit, Hernández de Cos ha defensat que "hauria sigut millor endarrerir les mesures fiscals a curt termini". "La recuperació en curs presenta símptomes que no aconsellen un augment de la pressió fiscal", ha assegurat de Cos.

El govern espanyol treu ferro

Al seu torn, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha apuntat que la previsió dels ingressos recollida als pressupostos generals de l'Estat pel 2021 més que "optimistes" és "rigorosa" i amb "sentit comú". Preguntada per la premsa sobre la valoració del governador del banc d'Espanya d'aquest dimecres, Montero ha volgut treure ferro de l'anàlisi que ha fet Hernández de Cos i l'ha emmarcat en una "crítica generalitzada" que se li està fent a tots els països europeus. Montrero, que ha assegurat que l'opinió del governador "és important" pel govern espanyol, ha reconegut que els pressupostos generals pel 2021 estan sotmesos a l'evolució de la pandèmia i que estan sotmesos a l'evolució de la pandèmia.

stats