Política 02/09/2017

Coscubiela afirma que "impedir" el dictamen de Garanties sobre la llei del referèndum equival a "derogar l'Estatut"

Corominas (JxSí) assegura que el Tribunal Constitucional no aturarà el referèndum de l'1-O

Ara
2 min
Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, avui en roda de premsa al Parlament / ACN

BarcelonaEl ple de dimecres que ve al Parlament es preveu tens: Junts pel Sí i la CUP pretenen aprovar en un sol dia la llei del referèndum tot i les crítiques de l'oposició que consideren que es vulneren els drets dels diputats. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha advertit JxSí i la CUP que "impedir" un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre la proposició de llei del referèndum suposa "vulnerar drets" dels diputats i equivaldrà a "derogar l'Estatut". A través d'una piulada a Twitter, recollida per l'ACN, Coscubiela argumenta que l'article 81.3 del reglament permet "alterar l'ordre del dia, però no vulnerar drets, evitar el Consell de Garanties i derogar l'Estatut", ja que aquesta norma va establir el CGE com a "control democràtic de lleis". "Sembla que ni tràmit ordinari, ni lectura única, que volen aprovar la llei del referèndum via Bucanero, dinamitant tota la legalitat catalana", s'ha queixat Coscubiela.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el portaveu de CSQP, el mateix Estatut exigeix que l'aprovació de la "sindicatura electoral del referèndum" es faci amb "dos o tres dels diputats, o sigui 90".

La utilització de l'article 81.3 del Reglament és una de les possibles fórmules per aprovar la proposició de llei del referèndum previsiblement en el ple del Parlament que començarà dimecres. Aquest article preveu que dos grups o la presidència, entre d'altres, poden proposar alterar l'ordre del dia del ple. L'article també diu que s'han de complir els tràmits reglamentaris "llevat d'un acord explícit en sentit contrari per majoria absoluta".

Corominas confirma que la llei del referèndum s'aprovarà dimecres

Al seu torn, el president del grup parlamentari de Junts pel Si (JxSí), Lluís Corominas, ha afirmat aquest dissabte que les anomenades 'lleis de desconnexió', la del referèndum i la de transitorietat jurídica, es podrien aprovar en el ple del Parlament català que se celebrarà dimecres i dijous.

En declaracions a Catalunya Ràdio recollides per l'agència Efe, Corominas ha puntualitzat, no obstant això, que "nosaltres no estem sols en aquesta partida política sinó que també hi ha la resta de grups, i escollirem el millor escenari perquè l'1 d'octubre sigui d'èxit". Segons Corominas, per aprovar les dues lleis "el ple ordinari d'aquesta setmana és un escenari possible, segurament el més probable, però no l'únic".

Sobre l'oposició de l'Estat i les decisions del Tribunal Constitucional, el president del grup parlamentari de JxSí ha assegurat: "Nosaltres no pararem, estem compromesos a celebrar l'1 d'octubre, i la legitimitat per celebrar-lo no ens la traurà el Tribunal Constitucional".

stats