Política 19/01/2018

El Bigotes estira la manta: "La persona que diu a Costa quina és l'única manera de cobrar és Francisco Camps"

Crespo reconeix els pagaments irregulars del PP però responsabilitza Pérez i Ricardo Costa

Ot Serra
4 min
L'empresari Pablo Crespo, durant la declaració a l'Audiència Nacional

MadridÁlvaro Pérez, 'el Bigotes', estira la manta: "Explicaré molt més del que he dit en altres ocasions". Així de contundent ha arrencat la seva declaració un dels socis de Francisco Correa, presumpte capitost de la Gürtel, a l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares. Pérez ha confirmat aquest divendres a la tarda que el PP va pagar en negre en reiterades ocasions serveis de l'empresa Orange Market -que ell va dirigir- per finançar campanyes electorals de la formació els anys 2007 i 2008. A més, ha deixat clar qui era qui decidia com s'havien de fer els pagaments irregulars: Francisco Camps: "Jo dic que és una barbaritat fer això, però en veure la pressió [Ricardo] Costa truca a qui sempre ho consultava tot. Aquella persona li diu que és l’única manera que hi ha per cobrar i és Francisco Camps". Pérez, a més, ha deixat clar que Camps va ser qui el va portar a València fins i tot abans de ser president de la Generalitat valenciana. L'expresident no està investigat en aquests fets i ara no se’l pot encausar perquè els delictes electorals o contra la hisenda pública que hauria comès ja han prescrit, en no haver estat assenyalat anteriorment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la descripció del mètode de cobrament al partit, Pérez ha relatat que els pagaments es van fer de tres maneres: "mitjançant efectiu, mitjançant factures amb conceptes que no eren els que corresponien i amb factures correctes". Amb el seu particular to encès, El Bigotes s'ha queixat que quant a feines per a les seves empreses li donaven "engrunes", en comparació amb altres societats més petites. Tanmateix, uns minuts abans ha destacat que Orange Market era una empresa molt sol·licitada entre la formació blava. "Tots els PP's de totes les comunitats autònomes volien treballar amb nosaltres", ha assenyalat.

Pérez ha explicat que "normalment" qui pagava a Orange Market eren els empresaris intermediaris, per bé que ha afirmat que en una ocasió va anar acompanyat de Costa a una conselleria per cobrar directament.

Crespo assegura que el Bigotes tenia els contactes al PP

Per la seva banda, el presumpte número 2 de la trama Gürtel, Pablo Crespo, que ha declarat durant el matí, ha confirmat el relat que ja va exposar Francisco Correa però ha assenyalat Pérez com el principal contacte amb el PP i no pas ell. Segons ha declarat, el Bigotes tenia "molta relació" amb l'expresident valencià Francisco Camps, amb Costa, amb l'exvicepresident del govern valencià Vicente Rambla i amb "tots els membres de l'executiva del partit", així com amb els presidents provincials del PP de València, Castelló i Alacant. De fet, ha confessat que Pérez va parlar amb Camps "per poder cobrar", tot i que no ha especificat si amb l'expresident es parlava de com es farien els pagaments.

En aquest sentit, ha reconegut que va mantenir una reunió al despatx de l'ex secretari general de la formació Ricardo Costa, juntament amb el Bigotes, en la qual Costa va assegurar que "l'única solució" per eixugar el deute del PP amb les empreses vinculades a Correa era facturant en B a altres empresaris. Alguns dels quals, segons ha apuntat, els que estan investigats i han confessat la seva relació amb el cas. "Va haver-hi una part de facturació de treballs realitzats per al PP que es van pagar a través dels empresaris que l'altre dia van declarar", ha afirmat. Una proposta que, segons ha remarcat, no li semblava bé però que va acabar acceptant perquè el seu negoci necessitava liquiditat per no entrar en concurs de creditors.

"Una part de les feines que es van fer amb el PP es van pagar en efectiu, diners que no es van declarar i que van anar a parar en la seva pràctica totalitat a l'anomenada caixa B del senyor Correa", ha declarat Crespo, en reprendre's el judici 48 hores després que se suspengués. La possibilitat que alguns dels investigats -com Crespo, el Bigotes o Costa- es plantegessin confessar va obligar el jutge a deixar dos dies de marge perquè les defenses negociessin amb la fiscalia. El presumpte número 2 de la trama, a qui la fiscalia demana 24 anys de presó, no ha arribat a acords amb el ministeri públic.

"Barcelona", la referència del que no es declarava

Crespo ha explicat que "mai" ha anat a cobrar cap quantitat a la seu del PP. Tot i això, en relació a uns documents comptables que li ha ensenyat la fiscal, ha admès que "alguna vegada anava a València a recollir aquestes quantitats en un paquet i les entregava a Madrid a Correa per a la seva caixa B, i, si ell no hi era, les guardava el senyor Izquierdo -considerat el comptable de la trama-". La part que apareixia com a 'Barcelona' són no declarades; les hem cobrat però no declarat", ha reconegut.

Crespo no ha volgut donar detalls d'actes concrets però sí que ha relatat que Alberto Fabra va redirigir Orange Market cap al PP autonòmic si volia cobrar per la seva participació en un acte de l'excandidat a l'alcaldia de Castelló. El partit, però, es va negar a pagar i va fer la gestió a través de l'empresa castellonenca Piaf, assenyalada en l'escrit d'acusació de la fiscalia per una quantitat de més de 26.000 euros relacionats amb unes tanques publicitàries. Precisament, Crespo ha parlat d'unes tanques publicitàries amb la cara de Fabra.

stats