Política 13/11/2018

Crespo: "Tots els secretaris generals del PP coneixien el que portava el senyor Bárcenas"

L'exsecretari d'organització del PP a Galícia acusa Rubalcaba de la causa de la "trama Gürtel"

Sònia Trujillo Morera
3 min
El 'número dos' de la trama Gürtel, Pablo Crespo, aquest dimarts a la comissió d'investigació al Congrés

MadridL'exsecretari d'organització del Partit Popular a Galícia Pablo Crespo Sabarís ha tornat a afirmar aquest dimarts, a la comissió d'investigació del presumpte finançament il·legal del Partit Popular, que "tots els secretaris generals del PP coneixien el que portava el senyor Bárcenas". Però, quan s'ha fet referència al nom concret de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exsecretari ha matisat: "No he mencionat Rajoy explícitament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de Podem al Congrés, Carolina Bescansa, li ha preguntat a Crespo: "sap que vostè i el portal moncloa.com comparteixen advocat?". El portal al qual ha fet menció la diputada és el que, fins a dia d'avui, està filtrant els àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo, que aquesta última setmana ha provocat la dimissió de María Dolores de Cospedal. Crespo ha respost a Bescansa que "no" sabia qui era l'advocat de moncloa.com. Entre d'altres coses, perquè a la presó no tenen accés a internet. A més, Bescansa ha volgut fer-li incís en el fet que no està pagant al seu advocat, Miguel Durán, i Crespo li ha recordat que Durán "no li cobra" perquè no li "pot pagar". Cal recordar que Crespo té els seus béns i propietats bloquejats.

Crespo ha intentat no donar noms i cognoms de membres del PP, cada vegada que se li preguntava directament. El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha fet referència a les paraules del principi de Crespo sobre que "tots els secretaris generals del PP coneixien el que portava el senyor Bárcenas" i li ha preguntat directament si "Acebes i Cospedal" també tenien constància. Com al llarg de la sessió, Crespo no s'ha volgut mullar a dir explícitament els noms dels implicats, però ha respost a Rufián que ha d'entendre les seves paraules de forma valorativa perquè, a parer seu, un secretari general ha de saber "com sobreviu el seu partit".

A més, l'exsecretari d'organització ha asseverat que la causa de la "trama Gürtel" es va gestar en el despatx del ministre de l'interior Alfredo Pérez Rubalcaba, amb l'ajuda dels "seus amiguets de la policia" i també, del director d'un mitjà digital. A més, ha manifestat que el dia que va ser detingut van acabar de "muntar la trama" l'actual ministra de justícia, Dolores Delgado, l'exjutge Baltasar Garzón i l'excomissari Villarejo. Crespo es refereix a la filtració del digital "moncloa.com" que va publicar més àudios del famós i polèmic dinar de l'octubre de 2009 amb la presència dels anteriors mencionats- menys Rubalcaba- i amb la presència també de l'aleshores cap de la Unitat de delictes Econòmics i Fiscals, José Luis Olivera i Juan Antonio González, en aquella època cap de policia judicial, i conegut per ser la mà dreta del ministre de l'Interior, on Villarejo admetia que es va reunir l'agost del 2008 per preparar "el de la Gürtel".

Les intervencions del diputat d'ERC en aquestes comissions acostumen a ser polèmiques com quan va ser el torn de José María Aznar. Aquesta vegada, però, Rufián ha acabat el seu torn de preguntes agraint a Crespo que no els hagués tractat d'"idiotes". I li ha donat també les "gràcies per la seva valentia" a l'hora de respondre.

Crespo ha assistit a la comissió d'investigació al Congrés dels Diputats acompanyat del seu advocat. El president de la comissió, Pedro Quevedo, ha recordat que no és excepcional que un advocat estigui en la sessió però que no pot interactuar.

L'exsecretari d'organització del PP de Galícia va ser condemnat, per l'Audiència Nacional, a 37 anys i sis mesos de presó, una pena només superada per la de Francisco Correa (51 anys i 11 meses), cap de la trama, i l'exalcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega (38 anys i 3 mesos).

stats