Política 14/08/2019

La Crida avala una "desobediència civil organitzada i massiva" si hi ha condemna del Suprem

Morral demana no fer passos en fals després de la sentència que impliquin perdre poder autonòmic

Efe
3 min
El secretari general de la Crida Nacional per la República, Toni Morral

BarcelonaEl secretari general de la Crida Nacional per la República, Antoni Morral, ha assegurat que una "desobediència civil planificada, organitzada i massiva és una opció a tenir molt en compte" per respondre a les possibles condemnes als líders independentistes jutjats pel Tribunal Suprem. En una entrevista amb Efe, Morral ha denunciat que la sentència del Suprem es derivarà d'un "judici polític" contra l'"exercici de sobirania de més de dos milions de persones l'1 d'octubre" del 2017 i ha afirmat que l'únic veredicte just seria l'"absolució" dels líders del procés que han estat jutjats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si finalment hi ha condemnes, segons Morral, la resposta de la societat catalana "no pot ser una manifestació més", sinó que "ha de ser alguna cosa més". En aquest sentit, ha subratllat que "la desobediència civil és una opció molt a tenir en compte" i que haurà de "gestionar-se de manera coordinada perquè sigui efectiva". "Es tracta de guanyar, cal mirar que totes les accions siguin tan efectives com sigui possible", ha reflexionat el secretari general de la Crida, moviment impulsat per Jordi Sànchez, Carles Puigdemont i Quim Torra i integrat dins l'espai polític de JxCat.

Morral, que és diputat de JxCat al Parlament, s'ha mostrat "d'acord" que hi ha d'haver una "mobilització constant i permanent", encara que els detalls s'acabaran de concretar de manera "consensuada" entre les diferents forces sobiranistes. "Caldrà buscar el consens, aquí hi hem de ser tots", ha assenyalat Morral, que ha explicat que "hi ha converses en aquest sentit" per preparar una "resposta unitària i de país" a la qual se sentin cridats sectors "molt més enllà" de l'independentisme. Segons la seva opinió, en qualsevol cas, la resposta a la sentència "ha d'estar a l'altura d'aquest judici polític" al Suprem i ha de ser "massiva, contundent, de rebuig, per clamar justícia".

Més enllà de la resposta al carrer, Morral ha recalcat que la reacció de les institucions catalanes a una eventual sentència condemnatòria haurà de tenir "un suport social important", perquè, si no, serà "molt vulnerable". Per a Morral, "exigir a les institucions que facin coses que no tenen prou suport social al carrer és molt arriscat perquè podem perdre també el poder autonòmic que tenim en aquests moments". Per això, ha demanat no fer passos en fals després de la sentència, ja que abans que res cal gestionar la situació "de la millor manera, per no perdre res, perquè del que es tracta és de guanyar".

"Més motius" per manifestar-se l'11-S

Morral ha posat èmfasi en el fet que la societat civil és qui ha d'exhibir la màxima "fortalesa", ja que "aquesta és la identitat i l'ADN de la revolta catalana". "La fortalesa de la societat civil és clau, hi ha d'haver una majoria social convençuda que ha de sortir al carrer i respondre de manera contundent a una sentència condemnatòria", ha insistit. Sobre la diada de l'11 de setembre, Morral ha opinat que aquest any hi ha "molts més motius" per "sortir massivament" a reivindicar al carrer els plantejaments sobiranistes, en vigílies que es conegui la sentència als líders jutjats pel Procés. "Aquesta Diada ens hauria de convidar a tots a manifestar-nos amb contundència, per clamar llibertat, justícia i autodeterminació", ha recalcat. "L'independentisme ha de tenir clar que, malgrat que està costant trobar estratègies compartides", cal sortir al carrer de manera "molt unitària i molt massiva" aquest Onze de Setembre.

stats