Política 31/10/2014

La justícia argentina ordena l'arrest de Rodolfo Martín Villa per la seva relació amb els crims del franquisme

La jutge que porta la causa sobre el franquisme ordena la detenció de vint persones

Ara
1 min
Rodolfo Martín Villa, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa jutge argentina que instrueix la causa contra el franquisme, María Servini de Cubría, ha dictat una ordre internacional de detenció contra l'exministre espanyol Rodolfo Martín Villa i 19 persones més. La jutge n'ordena l'arrest per la seva relació amb els crims comesos durant la dictadura de Franco. Martín Villa va ser diputat a les Corts des del 1961 i governador civil de Barcelona entre el 1974 i el 1976. Posteriorment, va ser ministre de Governació, Administració Territorial i vicepresident del govern durant l'època de la UCD.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa només una setmana que el fiscal que treballa en la causa judicial sobre els crims i desaparicions ocorreguts durant el franquisme va demanar a la jutge instructora que emetés ordres de detenció i extradició contra 16 persones, entre les quals hi quatre exministres del règim de Franco. Aquest divendres, a més de Martín Villa la jutge ha ordenat la detenció de José Utrera Molina, sogre d'Alberto Ruiz Gallardón, a qui acusa d'haver convalidat amb la seva signatura la sentència de mort de Salvador Puig Antich.

En un dictamen presentat davant la jutge María Servini, el fiscal Ramiro González –que a l'abril es va fer càrrec de l'acusació pública en aquest cas– el fiscal va demanar la detenció i l'extradició d'aquestes 16 persones per sotmetre'ls a declaració indagatòria en diverses causes sobre la repressió franquista, inclosa la primera petició d'imputació per un cas de nadons robats. El fiscal va demanar la detenció dels exministres franquistes Antonio Carro Martínez, Licinio de la Fuente, José María Sánchez Ventura Pascual i Antonio Barrera de Irimo, aquest últim mort recentment, de manera que en aquest cas seria impossible executar la petició si fos concedida.

stats