Política 10/08/2020

Cs oferirà formalment a PP i PSC anar junts a les catalanes

La formació insisteix que si les tres formacions es presentessin conjuntament vencerien "el nacionalisme"

Ara
2 min
Inés Arrimadas en una foto d'arxiu

BarcelonaCiutadans ha anunciat aquest diumenge un oferiment formal a PP i PSC per presentar-se junts, en coalició o amb una altra fórmula electoral, a les pròximes eleccions catalanes. Feia mesos que les cúpules de PP i Cs a Madrid mantenien oberta la possibilitat de concórrer amb una única candidatura, però les reticències dels conservadors a Catalunya i el gir de la formació taronja, que s'ha acostat al PSOE durant la pandèmia del coronavirus, posaven en dubte la viabilitat de l'aposta que finalment Cs torna a obrir també als socialistes amb la voluntat de reivindicar-se com un partit de centre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Europa Press, el vicesecretari general del partit, Carlos Cuadrado, ha explicat la iniciativa, insistint que Cs "no ha girat" sinó que "segueix al centre" de l'espectre polític, obviant l'intent de sorpasso d'Albert Rivera al PP en les últimes espanyoles, que el va portar a perdre 46 escons i a presentar la dimissió.

"Si anéssim en coalició Cs, el PP i el PSC guanyaríem les eleccions a Catalunya, està clar, i treballarem en això", ha assegurat Cuadrado, que ha recordat que l'oferta no és nova. La gestora de Cs va enviar una carta a les direccions del PP, PSOE i UPyD el febrer del 2020 emplaçant-los a explorar una candidatura unitària, que també sumés la societat civil, tant a Catalunya com a Galícia i el País Basc. Una opció que els socialistes van descartar. Un cop nomenada Inés Arrimadas com a nova líder del partit, les negociacions han sigut amb el PP.

Amb tot, els dirigents de Cs sempre han mantingut l'opció sobre el paper que els socialistes se sumessin a una coalició de les forces constitucionalistes. No ha sigut fins ara que han refermat formalment aquesta proposta, després del fracàs de la coalició de PP i Ciutadans a les eleccions basques, que va perdre tres escons respecte als resultats del PP el 2016.

Cuadrado ha subratllat que el seu partit està disposat a ser "generós" a Catalunya, on Cs actualment lidera l'oposició. "Guanyaríem Puigdemont", ha assegurat. Tot i que el dirigent taronja ha confiat que el PP "recapaciti" i ha assegurat que el seu partit proposa "treure el PSC de les posicions de suport al nacionalisme que ha tingut durant molt de temps", el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha refermat avui el seu rebuig a la proposta, que considera "poc realista" i "no gaire seriosa". Fernández ha recordat a Catalunya Ràdio que ells mateixos apostaven per una llista amb Cs al Parlament però ha explicat que ara mateix estan "estudiant" la seva viabilitat perquè el "gir" dels taronges acostant-se al govern espanyol durant l'estat d'alarma ha "canviat l'escenari". "Hem d'analitzar si això que abans sumava ara no suma", ha advertit.

Preguntat sobre si estaria disposat a presentar una candidatura amb independents i un cap de llista que no fos de cap dels tres partits, Cuadrado ha assegurat que per part de Cs el full és "en blanc". "Parlaríem de tot el que calgui parlar", ha dit, insistint que no posen "vetos".

stats