Política 09/11/2014

C’s assimila la mobilització del 9-N a la dels partidaris del franquisme i el nazisme

Albert Rivera torna a demanar a la Fiscalia que actuï d'ofici per aturar la consulta alternativa i l'eurodiputat de la formació Juan Carlos Girauta demana als partidaris del procés participatiu que "treguin les seves brutes mans" dels "valors sagrats" de la democràcia

Marc Toro
3 min
Albert Rivera a l'acte de Ciutadans avui, 9-N / MANOLO GARCÍA

Barcelona"Es justifiquen dient que són majories al carrer, però a mi em recorda els vells temps. En plena Transició també hi havia multituds de feixistes aclamant Franco". Així ha arrencat l'eurocandidata de Ciutadans i filla d'Eduard Punset, Carolina Punset, l'acte que la formació ha celebrat aquest diumenge a l'Auditori AXA de Barcelona per protestar contra el nou 9-N. Punset ha assimilat la mobilització del sobiranisme a les del franquisme, el nazisme i el feixisme: "Busquen legitimitats alternatives dient que són majoria, i això és el que feia el franquisme, el que feia el nazisme a Alemanya i el feixisme de Mussolini a Itàlia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Es repeteix la història", ha afirmat l'advocada, per assegurar que els llaços grocs i estelades que aquests últims mesos s'han vist al carrer són com la "simbologia omnipresent del franquisme" o les fotografies d'etarres als balcons del País Basc. De fet, després de criticar els independentistes bascos que aquest dissabte es van manifestar a la plaça de Sant Jaume, ha dit que mentre que "alguns han dinamitat la democràcia amb bombes, altres la volen dinamitar amb fórmules teòricament més sibil·lines o pacífiques, que no ho són". Pel que fa a l'ús d'espais públics per celebrar el nou 9-N –que ha titllat de "butifarrèndum"–, Punset ha considerat que és una manera "d'identificar-los i apropiar-se'ls" de manera "intimidatòria".

La intervenció més esperada i aclamada de l'acte ha estat la del líder de C's, Albert Rivera, rebut amb crits de "president, president". Rivera ha parlat del 9-N com un dia "trist", en què els demòcrates veuen com es juga amb els seus símbols. "S'ha confós una caixa de cartró i uns papers amb creus amb un sistema democràtic, que el que fa és precisament anar en contra de les lleis democràtiques de la nostra societat".

Rivera ha estat especialment contundent amb la seva crítica a l'ús de col·legis públics per a la celebració del 9-N alternatiu. "Han agafat una cosa sagrada, els col·legis públics, on estudien els nostres fills, és el lloc on es fan les eleccions!", ha lamentat, i ha tornat a demanar als fiscals d'ofici que "facin la seva feina" i aturin el procés participatiu: "Demano que obeeixin més el seu codi deontològic que les trucades dels que es reuneixen perquè no s'actuï", ha dit en relació a les suposades trobades entre Govern, PP i PSOE que darrerament han aparegut a la premsa.

Els retrets també s'han dirigit cap al govern espanyol. Rivera ha acusat l'executiu de Mariano Rajoy de "passar de tot" i tolerar el 9-N entre els crits de "covards" dels assistents. "Ja fa 30 anys que estan canviant els nostres drets per pactes amb els nacionalistes".

El líder de C's s'ha mostrat preocupat pel fet que a Catalunya "no tenim un govern, sinó un comitè per a la sedició". I a Espanya, ha continuat, tampoc hi ha un govern, per la qual cosa ha ofert l'alternativa de C's com l'única vàlida per "recuperar la Catalunya democràtica i construir un projecte comú espanyol". El líder de la formació ha demanat un cop més al president de la Generalitat, Artur Mas, que convoqui eleccions. Uns comicis, ha dit, en què ningú s'ha de quedar a casa: "Que ningú pugui dir que han guanyat els separatistes".

Molts votants del 9-N, gent que actua amb "bona fe" i amb "desesperació"

Rivera ha deixat clar que l'enemic no són els ciutadans que han anat a votar aquest diumenge, ja que molts d'ells actuen de "bona fe" perquè es creuen el missatge "populista" que assegura que amb la independència s'acabaran les retallades, l'atur i la corrupció. "Entenc que la desesperació humana intenta veure la llum i es creu aquests missatges quan el govern espanyol tampoc ofereix cap alternativa", ha conclòs.

"Una 'performance' que ridiculitza la democràcia"

Per la seva banda, l'eurodiputat de C's Juan Carlos Girauta, que ha estat molt contundent en les seves declaracions, ha demanat als partidaris del procés participatiu que "treguin les seves mans brutes" dels "valors sagrats" de la democràcia. Girauta s'ha referit al procés participatiu del 9-N com una "festa independentista, una enquesta sense els mínims, una cosa que es presenta com una votació, però que no té garanties democràtiques". "Té la garantia que no és democràtic", ha dit, i ha sentenciat: "La votació d'avui és una 'performance' que ridiculitza la democràcia i posa en dubte els valors democràtics de la Constitució del 78". De la mateixa manera que Punset, l'eurodiputat ha assimilat l'estratègia de les forces pro consulta a la del Tercer Reich i ha negat que la "voluntat política" sigui equivalent a "democràcia".

stats