Política 19/02/2022

Cuixart reclama "nous lideratges" per refer la unitat independentista

Avisa que la lluita per la independència "no va de persones" sinó "de col·lectius"

2 min
Jordi Cuixart i Anna Gabriel abraçant-se entre els aplaudiments d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont.

BarcelonaD'aquí una setmana exacta Jordi Cuixart deixarà de ser president d'Òmnium Cultural. Aquest dissabte ha enviat la seva última carta als socis de l'entitat amb dues propostes molt clares per treure l'independentisme d'una de les seves hores més baixes: cal unitat i també calen cares noves. De fet, la idea és que les cares noves siguin el primer pas per refer la unitat. La seva idea és que el sobiranisme, el catalanisme i l'independentisme "no poden deixar passar més temps sense una estratègia compartida, i ara calen nous lideratges per fer-ho".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat sobre si cal o no renovar els líders que van protagonitzar la tardor del 2017 per donar un nou impuls al Procés sempre ha sigut espinós. El motiu és que dos dels principals, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras –ara enfrontats sense dissimular–, continuen liderant els seus respectius espais polítics i sense cap perspectiva de deixar de fer-ho. En la seva carta, Cuixart no posa exemples de cap on hauria d'anar aquesta renovació, però ningú li podrà retreure que no ha predicat amb l'exemple. "Això no va de persones, va de col·lectius", insisteix, i afegeix que "renovar-nos vol dir enfortir-nos" per mantenir la lluita de la independència. Una lluita, avisa, que no pot demorar-se gaire més: "És urgent governar-nos com un estat. Ni podem ni volem esperar una generació".

A aquesta lluita, segons Cuixart, no només li convindrien líders nous, sinó deixar enrere la cíclica divisió amb què ha de conviure l'independentisme. En les últimes setmanes, per exemple, fruit del cas Juvillà o del debat sobre si cal o no apostar per la taula de diàleg. L'encara president d'Òmnium no es decanta per cap de les estratègies per les quals ara discuteixen els partits, però avisa que "per tornar-ho a fer i fer-ho millor" només hi ha un camí: "refer la unitat estratègica" i deixar "les picabaralles de curta volada que ens distreuen".

Comiat des de l'Hospitalet

Dissabte que ve, des de la Farga de l'Hospitalet de Llobregat, l'assemblea d'Òmnium donarà pas a la nova direcció i posarà punt final a la seva etapa de president. Cuixart també ha volgut deixar entreveure que a partir d'ara passarà a un segon pla i intentarà "saber fer del silenci paraula". Sí que ha avançat alguna idea de per on anirà el seu últim discurs: "Ser president d'Òmnium ha sigut l'honor més gran de la meva vida".

stats