Cuixart urgeix els partits a "estar a l'altura" i a fer front als reptes "inajornables" del país

El president d'Òmnium Cultural reclama unitat al sobiranisme per "no malbaratar el resultat del 14-F"

ARA
3 min
Jordi Cuixart en una fotografia d'arxiu

BarcelonaEl president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, compleix tres anys i mig de presó. En una carta adreçada als socis i difosa per l'entitat, ha reclamat a les institucions catalanes que afrontin els reptes de país "inajornables" davant la "triple crisi democràtica, sanitària i social" que pateix el país, i ha exigit al sobiranisme que estigui "unit i mobilitzat" per "no malbaratar el resultat del 14-F".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cuixart ha reclamat als partits que "estiguin a l'altura per al futur de les pròximes generacions i, sobretot, per a un present digne per als qui més ho necessiten", ha advertit, i ha insistit que "presó i exili són dues cares de la mateixa moneda". Amb aquestes paraules, el dirigent sobiranista ha avançat les línies mestres d'un acte previst per dissabte en què l'entitat oficialitzarà un posicionament polític de cara als pròxims anys.

Les declaracions de Cuixart arriben en plenes negociacions per formar govern entre JxCat i ERC, que segueixen lluny de tancar un acord després de la investidura fallida de Pere Aragonès. Dissabte passat els republicans van enviar una proposta per escrit a Junts fruit de les converses entre els dos grups en què s'exposa l'estratègia a seguir en l'àmbit del Procés i al Parlament, així com el programa de Govern i una sèrie de mecanismes per afermar la coalició i evitar les crisis de la legislatura anterior. La llista de Carles Puigdemont estudia aquesta setmana el document i, si es tanca un acord, encara caldrà abordar la distribució de carteres de l'executiu en una nova fase de les converses.

Precisament aquest matí la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha volgut "desmitificar" el document que, segons el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, hauria de permetre desencallar un acord de govern. En una roda de premsa recollida per l'ACN, Artadi ha assegurat que la proposta "no és res més que un compendi" dels documents que ja s'han anat intercanviant i que no hi ha "cap element nou". Amb tot, la dirigent de JxCat ha considerat que estan més a prop de l'acord amb ERC.

Per la seva banda, l'expresident del Parlament Roger Torrent ha abordat la qüestió al programa Cafè d'idees, que s'emet a Ràdio 4 i La 2. Torrent ha garantit que ERC prioritza Junts per formar un govern "fort": "No valorem un govern en solitari". Sobre el paper de Puigdemont en el nou executiu, l'ha definit com un actiu "importantíssim" per al país, perquè representa "la deriva autoritària" de l'Estat. Amb tot, ha recalcat que la seva "rellevància a nivell internacional" és "compatible" amb un Govern presidit per Pere Aragonès, que "prendrà les decisions executives i liderarà políticament Catalunya".

En paral·lel, el secretari tercer de la mesa del Parlament, Pau Juvillà (CUP), ha explicat en una entrevista difosa pel propi partit que valoraran "en el seu moment" entrar al govern si l'acord de legislatura és "prou profund i suposa voluntat de transformació".

Crida "d'emergència" pel sector cultural

Cuixart també ha fet una crida "d'emergència" a les institucions perquè posin en funcionament "de manera immediata" el que considera un salconduit cultural en referència a l'arribada de Sant Jordi. "Les conseqüències dramàtiques que viu el sector estan afectant de manera irreversible tota una generació de creadors, artistes i pensadors d'arreu dels Països Catalans", ha dit.

El 7 d'abril, Amnistia Internacional va tornar a incloure tant Cuixart com el secretari general de Junts i exlíder de l'ANC, Jordi Sànchez, en el seu informe sobre els drets humans al món. És el tercer informe anual consecutiu en què l'organització fa referència als dirigents sobiranistes. En paral·lel, el jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Barcelona va decidir dimecres mantenir la revocació del tercer grau als dirigents independentistes al rebutjar un recurs de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.

stats