Política 29/06/2015

La CUP expulsa l'exalcalde d'Arenys de Munt i regidor Josep Manel Ximenis

En un comunicat, la nova assemblea local de la CUP, avalada pels òrgans territorials, exigeix que el que va ser un dels impulsors de la primera consulta simbòlica per la independència renunciï a l'acta de regidor. La fracció expulsada de l'assemblea local assegura que no té cap comunicació del partit i ha posat el cas en mans de la comissió de garanties de la CUP

Ara
2 min
Josep Manel Ximenis, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaLa batalla interna a l'assemblea de la CUP d'Arenys de Munt ha acabat amb l'expulsió de l'exalcalde d'Arenys de Munt i actual portaveu del grup municipal del partit independentista. Segons ha informat en un comunicat l'assemblea local de la CUP, els òrgans territorials del partit han avalat l'expulsió via una resolució aprovada a principis d'aquest mes en què consideren que Ximenis –que ha tornat a encapçalar la llista de la CUP a les últimes municipals– "no és representant ni militant de la CUP d'Arenys de Munt a l'Ajuntament ni en cap altra institució". Per això li exigeixen que dimiteixi i torni l'acta de regidor al partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució d'expulsió és avalada també per Fèlix Galceran, ex número 2 de Ximenis en els dos anys de govern municipal de la CUP abans no va ser desallotjat per una moció de censura d'ERC, CiU i el PSC. La signa, també, la que ha estat número 2 de l'última candidatura, Maria Ballester, que ara assumeix les funcions de portaveu municipal oficial de la CUP. Atribueixen la decisió al que defineixen com a comentaris que "freguen la xenofòbia i el masclisme" en una entrevista abans de les eleccions municipals –"la mentalitat castellana porta als gens una acceptació natural: ser manats", o "les dones s'involucren més en projectes de transformació perquè són mares", va dir–, però també a una dinàmica que "ha fet que al llarg dels darrers anys una sèrie de persones molt significatives i compromeses amb el projecte hagin anat abandonant l'assemblea local d'Arenys de Munt", entre elles, dues de les tres exedils de l'anterior mandat.

Conflicte previ al 24-M

El conflicte va esclatar poc després del 24-M, si bé feia setmanes que es coïa. La seva número 2 a la llista i un grup nombrós d'integrants del partit van crear una assemblea paral·lela a la dirigida per Ximenis –ara reconeguda com l''assemblea legítima'– just després de les eleccions, però ja s'havien plantejat la ruptura enmig de la campanya, cosa que van descartar per evitar una desfeta electoral. En un context de creixement generalitzat de la CUP, a Arenys de Munt va perdre un dels quatre regidors.

Fonts de la fracció de l'assemblea local alineada amb Ximenis, però, s'han mostrat "molestos amb les formes", segons han indicat a l'ARA, i asseguren que ningú els ha informat encara ara de l'expulsió i de la legitimació de l'assemblea paral·lela. Per això, han posat el cas en mans de la comissió de garanties de la CUP, perquè aclareixi qui té raó en aquest conflicte. Entretant, continuen considerant-se els titulars legítims de l'assemblea local. El nou Ajuntament d'Arenys de Munt es constituirà el 3 de juliol després que la pugna entre ERC i el PP per un vot nul –finalment validat en favor del PP, cosa que deixa ERC amb 5 regidors i permet l'entrada dels populars amb un regidor– obligués a ajornar la convocatòria prevista inicialment per al 13 de juny.

stats