La nova legislatura

La CUP avisa que augmentarà la "bel·ligerància" amb el Govern si fa "neoautonomisme" i no avança en l'autodeterminació

Vehí retreu a ERC el "doble joc" a Catalunya i a Madrid, i l'acusa de participar "en un comerç bipartidista" amb el PSOE

3 min
Vehí, a l'ACN

La portaveu de la CUP al Congrés de Diputats, Mireia Vehí, ha avisat que els cupaires augmentaran "la bel·ligerància" amb el Govern si constaten que l'executiu "no està fent passos cap a la sobirania i l'autodeterminació, sinó que fa neoautonomisme passat de moda". En una entrevista a l'ACN, Vehí ha advertit que, de moment, la CUP "no fa bon balanç" de com està avançant la legislatura. La diputada cupaire ha carregat contra ERC, a qui ha acusat de fer "un doble joc" i actuar de manera diferent a Catalunya i a Madrid. Segons ha dit, a l'Estat "miren el PSOE a veure què en treuen" i els ha retret que participin "en una mena de comerç bipartidista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vehí ha retret als republicans que canviïn l'actitud en funció de si són a Madrid o a Catalunya. A tall d'exemple, ha recordat que al Parlament ERC està a favor de la llei de regulació dels interins al sector públic, mentre que assegura que al Congrés s'ha vist "un canvi de criteri" al facilitar que s'aprovés un decret del govern espanyol "que va contra els interessos dels treballadors". "Ens preocupa molt aquest doble joc", ha insistit. Els cupaires també critiquen l'actuació de JxCat al Govern, ja que creuen que tampoc està fent passos cap a la sobirania i l'autodeterminació. Segons Vehí, Junts té "una retòrica molt independentista, sense gestos al govern espanyol ni al Congrés", però els ha retret que després pactin amb la Moncloa "per la porta del darrere i en ple agost" l'ampliació de l'aeroport del Prat. Segons Vehí, sembla que tant ERC com JxCat vulguin fer entrar Catalunya "en una màquina del temps i tornar als anys 90 i a principis del 2000".

Després d'avisar que estan fent una "avaluació quotidiana i contínua" del compliment de tots els punts del pacte amb ERC, que ha reiterat que és "de mínims", Vehí ha remarcat que decidiran com actuen en funció de "la línia de la política pública i concreta del Govern". Un dels punts clau serà la negociació dels pressupostos, on apunta que observaran si l'executiu de Pere Aragonès dota pressupostàriament els acords compromesos amb la CUP.

Referèndum i amnistia

En clau nacional, Vehí ha deixat clar que la proposta dels cupaires continua sent una llei d'amnistia i un nou referèndum. Així, ha acceptat que ERC vulgui intentar obtenir resultats de la taula de diàleg durant els dos anys de marge que s'ha donat, però ha recordat que l'acord amb la CUP explicita que si fracassa la taula durant la legislatura hi haurà un nou embat democràtic en forma de referèndum, que ha situat d'aquí a uns dos anys. "La CUP no atendrà les necessitats de la taula perquè pensa que no té sentit; la CUP vol que es voti i que el Govern posi a disposició tot el que tingui perquè es pugui votar", ha explicat. En aquest sentit, ha instat a començar a fer política exterior per explicar la situació a Catalunya i a treballar perquè hi pugui haver urnes.

En relació amb l'Acord Nacional per a l'Amnistia i l'Autodeterminació anunciat per Aragonès, Vehí ha considerat que serà útil si aconsegueix sumar gent i si es desplega amb concreció i dotació pressupostària. En aquest sentit, ha avançat que no tindrà sentit si només són "anuncis vagues i buits, on la retòrica és molt independentista però la política és poc concreta". Amb la voluntat de pressionar el Govern, la diputada cupaire ha fet una crida a "tornar a sortir al carrer" el dia 11 de setembre a la tradicional mobilització independentista. "La gent és la garantia que el Govern no descarrili, que l'independentisme governamental faci el que toca, que és batallar pel referèndum i per la llei d'amnistia sense més dilacions ni subterfugis", ha remarcat.

stats