Política 17/03/2015

La CUP i Barcelona en Comú exhibeixen les seves diferències en un debat d'alcaldables

En un col·loqui organitzat pel diari digital 'Crític', Ada Colau descarta pactar amb CiU, però deixa la porta oberta a una entesa amb el PSC o ERC

Sara González
2 min
Debat amb els alcaldables del PSC, la CUP, Barcelona en Comú i ERC al diari digital 'Crític' / CRISTINA CALDERER

BarcelonaPer què la CUP i Barcelona en Comú no han aconseguit teixir una aliança per presentar-se a les eleccions municipals? Les alcaldables de les dues formacions, Maria José Lecha i Ada Colau, han posat sobre la taula en un debat organitzat pel mitjà Crític els motius que van impossibilitar l'entesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si tu fas una confluència molt àmplia requereix que tothom cedeixi una mica", ha deixat anar Colau. Lecha ha subratllat que les diferències es van centrar sobretot en dues qüestions. La primera, en el fet que en aquesta confluència la CUP considerava que no hi podia haver ningú que "hagi estat participant de la marca Barcelona", fet que excloïa ICV, inclosa finalment a Barcelona en Comú. El segon punt de discrepància, ha dit Lecha, va ser arran del codi ètic que s'intentava pactar. La CUP volia fixar el màxim de mandats en dos i limitar el sou dels càrrecs públics a 1.600 euros bruts mensuals, mentre que finalment Barcelona en Comú ha fixat aquesta xifra en 2.200. "La a ciutadania no entendria que no anéssim junts per poder posar davant les sigles i una diferència de 400 euros", ha replicat Colau.

En el debat, en el qual també han participat l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, i el d'ERC, Alfred Bosch, s'ha posat en evidència la fragmentació de l'esquerra que tot apunta que patirà la ciutat un cop passades les eleccions municipals del 24 de maig. Tots ells, dos mesos abans dels comicis, prioritzen marcar perfil propi per davant de la política de pactes, que serà necessària per forjar un contrapoder al govern de dretes.

Colau sí ha volgut deixar clar que no pactarà amb CiU perquè és "incompatible" amb el model de ciutat que defensa. No ha descartat, però, l'entesa amb formacions com el PSC o ERC. Això sí, ha subratllat que tot dependrà dels resultats de les eleccions i del resultat de la consulta interna que es farà per determinar amb qui es teixeix aliances.

stats