La CUP prova de convertir les eleccions en un plebiscit contra JxCat i ERC per remuntar el vol

Sabater avisa les dues grans forces independentistes: "No serem en un govern autonomista"

3 min
Sabater, en l'acte d'inici de campanya de la CUP

En ple debat sobre si les eleccions han de ser o no referendàries si se supera el 50% dels vots independentistes, la CUP vol convertir aquests comicis en un plebiscit contra "les renúncies" de JxCat i ERC en l'àmbit social i nacional i capgirar així els mals resultats que va obtenir el 21-D, quan es va quedar amb només quatre diputats. En l'acte d'inici de campanya a Girona, els cupaires s'han presentat com l'alternativa a les dues grans forces independentistes per impulsar un pla de xoc social per fer front a la pandèmia i alhora per fer avançar el país cap a un nou embat amb l'Estat per aconseguir la independència. Una ruptura que en la seva proposta programàtica concreten amb un nou referèndum abans del 2025.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cap de llista, Dolors Sabater, ha fet una crida a "iniciar un nou cicle" després de deixar clar que són "l'única alternativa per avançar en l'àmbit social i nacional". La presidenciable ha instat a votar "per canviar de rumb com a resposta a la submissió" de JxCat i ERC després de deixar clar que "els drets socials i nacionals han d'anar junts", com només ells defensen, segons la cap de llista. En un discurs amb un clar accent social, Sabater ha reclamat una banca, una sanitat i una farmacèutica públiques, algunes de les propostes estrella dels cupaires, amb l'objectiu que "mai més ningú quedi enrere". "Volem desbordar les institucions com hem fet als ajuntaments", ha deixat clar.

Després d'una setmana inesperadament convulsa pel debat intern sobre si entrar o no al futur govern, els dirigents de la formació anticapitalista no s'han referit avui en cap moment durant el míting a aquesta qüestió –que ha quedat ajornada fins després dels comicis, com va avançar l'ARA– i han llençat retrets als postconvergents i republicans per les seves polítiques en aquesta última legislatura. També han reivindicat la necessitat que s'engegui un canvi polític a Catalunya que aturi les privatitzacions i aposti de manera decidida pels serveis públics. Un cop acabat l'acte, però, Sabater ha donat la paraula als pocs mitjans presents i li han tornat a preguntar sobre el rol dels cupaires la pròxima legislatura. Sabater ha sigut clara: "No podem entrar en un govern autonomista i que no vulgui desbordar el règim del 78 ni el model neoliberal actual", ha avisat, abans de limitar-se a respondre que el seu objectiu és poder influir en el nou executiu: "Aspirem a tenir la màxima representació per condicionar el nou govern". "Seran les bases les que decidiran què fem, perquè la nostra candidatura la configuren organitzacions assembleàries", ha dit la cap de llista, que ha advertit que "es pot fer feina des del govern i des de l'oposició".

Marcant perfil propi respecte als dos partits, els cupaires confien en augmentar el seu pes al Parlament arreplegant el descontentament de les bases independentistes per les seves baralles internes i per la falta de concreció en el camí que cal seguir per arribar a la plena sobirania. Amb unes enquestes que apunten que podria arribar a duplicar el nombre d'escons, el partit assembleari confia en el fitxatge de l'exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, com a catalitzador per assolir-ho.

Davant seu tindrà el repte d'impedir ser víctima del vot útil i que el votant fronterer que té amb aquests dos partits no es decanti per un dels dos grans després que JxCat hagi retallat distàncies amb ERC i la victòria d'Esquerra, que semblava clara fa només uns mesos, ara ja no ho sigui tant. Els cupaires també hauran de reivindicar-se perquè no es concentri el vot independentista en un dels dos grans partits per evitar que el PSC, amb l'ara ja exministre de Sanitat, Salvador Illa, al capdavant, pugui ser el guanyador dels comicis.

stats