Política 12/04/2018

L'independentisme es reunirà en les pròximes hores per abordar què fer amb la investidura

La CUP exigeix investir Puigdemont, JxCat deixa en l'aire el pla D i ERC reclama Govern ja

Anna Mascaró
3 min
Els diputats de la CUp Carles Riera, Vidal Aragonès i Maria Sirvent, i l'exdiputat Joan Garriga, al Parlament

BarcelonaDesprés del veto del Tribunal Suprem a Jordi Sànchez, l'independentisme buscarà una resposta conjunta. En primer lloc, la mesa es reunirà demà i té previst analitzar la idoneïtat d'interposar una querella contra el jutge Pablo Llarena per prevaricació. En segon lloc, els partits republicans han de consensuar els següents passos a seguir. Encara no s'albira un consens en l'estratègia: la CUP ha exigit desobeir i investir Carles Puigdemont; ERC ha reclamat un candidat efectiu per fer Govern de seguida, i JxCat ha deixat en l'aire el pla D a l'espera de reunir-se amb els seus diputats presos i el president, Carles Puigdemont, la setmana que ve a Berlín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem d'afrontar conjuntament aquesta situació sense precedents", ha dit la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, en roda de premsa. Preguntada sobre la candidatura de Puigdemont, Artadi ha assegurat: "Sempre apostem per la candidatura de Carles Puigdemont". "Tenim els nostres procediments interns i els nostres òrgans de decisió. Anirem a Berlín com a grup parlamentari, i entremig hem de consultar amb els consellers i el president de grup parlamentari, que són a la presó", abans de decidir el següent pas. En canvi, ERC ha defugit pronunciar-se sobre la candidatura del 130è president de la Generalitat, ja que el 30 de gener ja va rebutjar tirar-la endavant per les mesures cautelars que va imposar el Tribunal Constitucional. Ha exigit, però, formar un govern de seguida.

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha defensat que "el més valuós" per "fer front a la repressió és el resultat del 21-D". "Aquest país té la urgència de formar govern per fer front a l'embat de l'Estat, a la repressió. És un fet cabdal, i el resultat del 21-D és un valor al qual en cap cas podem renunciar. Mantindrem converses en els pròxims dies i hores per trobar el camí perquè això sigui una realitat", ha assegurat.

Alhora, ha lamentat el que considera "una ingerència gravíssima" del poder judicial: "Ens neguen el dret de reunió, manifestació i protesta. Neguen els drets de qui també és el nostre candidat, Jordi Sànchez, contravenint les resolucions de l'ONU".

"Jordi Sànchez no pot ser president perquè és diputat de JxCat. Per tant, entenem que Llarena està dient que cap altre candidat de JxCat podrà ser candidat a la presidència perquè qualsevol que proposem anirà a la presó", ha denunciat la portaveu del grup, Elsa Artadi. Tant ella com el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, han afirmat que la decisió del Suprem "no sortirà gratis" a l'Estat.

Tenint en compte aquest escenari, JxCat avaluarà el següent pas en una reunió a Berlín amb Carles Puigdemont. De fet, ell continua sent el candidat a llarg termini de Junts per Catalunya.

Costa ha comparat Llarena amb el colpista Antonio Tejero perquè, segons ell, tots dos estan intentant impedir una investidura. "L'únic precedent que s'assembla al que passa al Parlament és el del 23 de febrer del 1981, quan un senyor que es deia Tejero va entrar al Congrés per impedir la investidura de Calvo Sotelo. El 2008, Llarena ha entrat repetidament al Parlament per impedir la investidura del candidat que té la confiança del Parlament", ha indicat.

La CUP exigeix investir Puigdemont

La CUP, en roda de premsa al Parlament, ha exigit desobediència i ha demanat als partits independentistes que es posi "fil a l'agulla" i s'investeixi Carles Puigdemont, el candidat amb "més suports al Parlament". En declaracions als mitjans de comunicació, la diputada Maria Sirvent ha lamentat "les ingerències de l'aparell de l'Estat" i ha reivindicat "que es puguin exercir tots els drets civils i polítics de tots els diputats i diputades".

La CUP es va reunir abans-d'ahir amb Carles Puigdemont a Berlín. "Carles Puigdemont està disposat a presentar-se com a candidat", ha assegurat Sirvent, tot i que "ara vol esgotar" l'intent d'investir Sànchez, la candidatura del qual "defensa". "Ell entén que finalment hauríem de fer valer la sobirania del Parlament i la seva investidura", ha afirmat.

Sirvent ha anunciat reunions amb els grups parlamentaris d'ERC i JxCat per estudiar un posicionament conjunt després del cop judicial a la investidura de Sànchez. La CUP és partidària de mantenir la convocatòria del ple per "fer valer la sobirania del Parlament".

stats