La CUP denuncia Interior per haver gravat 55 manifestacions sense autorització

El partit ha presentat una denúncia contra el departament d'Elena a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades

ARA
2 min
Els Mossos d'Esquadra actuant durant la manifestació per l'empresonament de Pablo Hasél a Barcelona

BarcelonaLa CUP ha denunciat el departament d'Interior a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades per les gravacions que els Mossos d'Esquadra van fer sense autorització durant dos anys d'unes quantes manifestacions. En una pregunta parlamentària, la CUP va requerir al departament d'Interior les gravacions que s'havien fet en els últims anys a les manifestacions celebrades a Catalunya i la conselleria que dirigeix Joan Ignasi Elena va detallar que entre l'1 de gener del 2017 i el 29 d'abril del 2021 se n'havien fet 99. En un informe posterior, el departament especifica que, en el mateix període de temps, les gravacions que s'havien autoritzat eren 44. Per tant, la CUP arriba a la conclusió que almenys en 55 manifestacions es van fer gravacions sense sol·licitar l'autorització pertinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El departament d'Interior explica en els dos informes enviats, avançats per El Món i als quals ha tingut accés l'ARA, que la policia demana l'autorització per gravar imatges en manifestacions quan consideren que hi ha "un perill concret per a la seguretat pública" i sota "els principis d'igualtat de tracte i no discriminació". "En desconèixer si s'enregistrarà persones identificades preventivament, no se sol·licita per aquest motiu l'autorització d'equips de gravació", afegeix la conselleria al segon informe. És aquesta frase la que la CUP considera que denota que hi ha gravacions que no han estat autoritzades.

Fonts d'Interior neguen que es pugui fer aquesta deducció. Recorden que podrien correspondre a casos en què les gravacions efectivament s'han fet sense una autorització que s'hagi demanat de forma preventiva al departament d'Interior, però que es tractaria d'enregistraments que responen a dos criteris: a un "motiu d'urgència" o a imatges obtingudes de càmeres instal·lades a la via pública. En aquests dos supòsits, recorden des d'Interior, no fa falta una autorització prèvia per gravar una manifestació.

Una bona part dels enregistraments referenciats per Interior en els dos informes són a Barcelona, però també n'hi ha Girona, Lleida, el Prat de Llobregat, Salt i Valls. Entre els autoritzats, hi ha manifestacions d'estudiants celebrades a Barcelona, també de l'Onze de Setembre, del 12 d'Octubre, del Primer de Maig i també d'altres que es referencien com a "manifestació política" o "manifestació sindical".

Més "control" dels Mossos

Els anticapitalistes veuen una "vulneració flagrant de drets de protecció de dades" i creuen que afecta el dret a la pròpia imatge, el dret a la manifestació, el dret a la llibertat ideològica, a la llibertat d'expressió i a la participació política, entre altres. En un comunicat, la CUP alerta que totes aquestes gravacions sense autorització es podrien haver utilitzat en "investigacions o procediments penals, o per altres finalitats clarament il·lícites com la generació de fitxers amb una clara intencionalitat política de control de determinats moviments polítics i socials per la seva orientació ideològica".

El diputat cupaire al Parlament Xavier Pellicer assegura a més que les gravacions "il·lícites representen una evidència més de la persecució política dels Mossos d'Esquadra a la dissidència política" i en demana "més control i fiscalització".

stats