Política 14/07/2015

La CUP diu que no ha acordat la llista amb CDC i ERC i les entitats perquè van "canviar el tauler de joc"

David Fernàndez ha explicat que els cupaires han comunicat la decisió de presentar-se en solitari el 27-S després de quedar-se "sense marge" per negociar una llista sense partits

Laia Vicens
3 min
David Fernàndez, en la roda de premsa posterior a la cimera sobre el 27-S / LAIA VICENS

BarcelonaLa CUP ha refusat presentar-se a la mateixa candidatura que CDC i ERC i es presentaran sota la marca CUP-Crida Constituent. El diputat David Fernàndez i el membre del secretariat Xevi Generó han comparegut aquesta tarda per fer oficial el posicionament dels cupaires. "No podem donar-hi suport, no podem estar-hi d'acord", ha dit Fernàndez, perquè la proposta és una "reedició 2.0" de la mateixa proposta que va llançar Mas el passat 25 de novembre en la seva conferència al Fòrum, en què va posar sobre la taula confegir una llista unitària de tots els partits independentistes. "Cal respectar la pluralitat del país: el potencial democràtic del procés sobiranista no cap en una sola llista", ha defensat Fernàndez, i ha afegit que "hi ha sensibilitats" que no tenen "cabuda i espai" a la llista de CDC i ERC. Els cupaires han traslladat la seva posició a la cimera que aquesta tarda s'ha celebrat al Palau de la Generalitat amb CDC, ERC, l'ANC, Òmnium, MES i Demòcrates de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernàndez ha explicat que van arribar a la cimera d'ahir, dilluns, amb la seva proposta –llista sense polítics i eleccions constituents després– avalada per ERC, l'ANC i Òmnium Cultural, però que en seure a negociar van trobar-se, "per sorpresa i com un fet insòlit", que la proposta "es va desestimar" i es van trobar "amb un canvi del tauler de joc" que no els va deixar "cap marge per discutir". "Hi anàvem a discutir i a debatre i ens van presentar una proposta que no era apartidista", ha relatat Fernàndez.

Neguen un pacte de no-agressió amb CDC i ERC

"No tenim cap acord de no-agressió amb CDC i ERC", ha assegurat Generó, tal com s'havia especulat les últimes hores, però sí que "respectaran" la candidatura sobiranista. De fet, encara que han avisat que la CUP no és "la crossa ni el para-xocs de ningú", s'han obert a fer actes conjunts amb CDC i ERC, portar el mateix punt al programa electoral o fer servir el mateix paraigua a les paperetes electorals, idees que ja van defensar en les negociacions posteriors al 9-N. "No ens ha arribat cap proposta, però és obvi que estem obligats que s'entengui el caràcter plebiscitari del 27-S", ha explicat Generó, que també ha dit que "cal definir la forma comuna de l'emplaçament plebiscitari". "Ho estudiarem tot", s'han limitat a dir.

La CUP ha estat molt dura per les formes de gestionar les negociacions els últims dies i ha carregat contra les "lectures partidistes" i les "filtracions interessades i deslleials" que només responen, ha dit, a la "mala fe premeditada". "Per la CUP només parla la CUP i no acceptem ventrílocs ni filtracions interessades", ha dit Fernàndez, molt contundent.

Dels "desacords" després del 9-N a l'"opa" de Mas

Els dos representants de la CUP han recordat que eren partidaris de convocar eleccions al març i que, "fruït dels desacords després del 9-N", "la millor opció" era presentar-se a les eleccions amb tres llistes per separat. Així, han fet un repàs als esdeveniments de les últimes setmanes, començant pel 21 de juny, quan Artur Mas va llançar la proposta que fossin les entitats les que impulsessin la llista unitària, un fet que Fernàndez ha qualificat d'"opa al moviment sobiranista". Així, ha dit que "l'única" proposta que estaven disposats a estudiar era la que van replicar les entitats, de fer una llista civil sense polítics, encara que els cupaires "sempre" han dubtat, ha dit, que la llista única "fos el camí".

La CUP s'havia mostrat disposada a negociar una llista unitària si fos sense polítics i s'assegurés que després del 27-S es convocaven unes noves eleccions constituents (en aquest cas, amb partits). Si aquestes condicions no es complien, la formació de l'esquerra independentista ja havia tancat la porta a conformar una llista única amb CDC i ERC.

stats