Sabater assegura que la CUP no investirà Laura Borràs mentre segueixi imputada però després se'n desdiu

La lider de JxCat insta els cupaires a escollir "entre la injustícia espanyola o la democràcia catalana"

4 min
Dolors Sabater durant la campanya de les eleccions al 14F

BarcelonaDesprés del terratrèmol que va provocar la candidata de la CUP, Dolors Sabater, en precampanya dient que estaven "més preparats i disposats que mai" a entrar al Govern i que el consell polític obligués la formació a matisar aquesta voluntat, avui la cap de llista ha tornat a provocar un incendi que no estava previst en el guió de la campanya. En una entrevista al Cafè d'idees de Gemma Nierga a TV2 i Ràdio 4, recollida per l'ACN, Sabater ha assegurat aquest matí que la CUP no està disposada a donar suport a la presidenciable de Junts, Laura Borràs, mentre segueixi investigada per presumptes irregularitats quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, però després se n'ha desdit. "Evidentment que no", ha respost Sabater quan se li ha preguntat si podrien investir Borràs en cas que segueixi imputada –ara mateix al Tribunal Suprem–. "Les sospites de corrupció s'haurien d'aclarir abans que algú pogués ser habilitat per governar el país", ha sentenciat tot seguit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tan bon punt s'ha desfermat la polèmica, la CUP ha enviat un comunicat als mitjans per afegir més matisos a les paraules de Sabater. "La candidatura ha assegurat que ha demostrat el seu compromís contra la corrupció però també la seva solidaritat contra la repressió i les causes d'estat", han explicat per escrit. I, malgrat subratllar que l'independentisme "no es pot permetre ni una ombra de dubte", la formació anticapitalista ha afegit que "l'únic veto que la CUP ha posat sobre la taula és a un govern que continuï amb la paràlisi dels últims 3 anys".

Això mateix és el que ha dit Sabater després en un acte electoral del migdia de la CUP. La candidata ha fet marxa enrere i ha rectificat davant del malestar que han ocasionat les seves paraules. "L’únic veto que hem posat és a un govern del 155 i a continuar amb la paràlisi del Govern actual d'aquests últims tres anys", ha afirmat Sabater, que ha anat més enllà i ha atribuït la imputació contra la candidata de JxCat a "la causa general contra l’independentisme". En l'entrevista prèvia, Sabater ja ha introduït un "matís" per explicar que no sempre es basaran en les investigacions de la justícia espanyola. "Hem de saber que existeix el perill que s'inventin causes i ho hem de tenir en compte perquè no se'ns giri en contra a tots els polítics independentistes o d'esquerres", ha assenyalat. Tot i això, ha insistit que en el cas de Borràs han de ser "molt estrictes". Precisament el que denuncia la candidata de JxCat és "persecució" de la justícia espanyola. Sigui com sigui, no és la primera vegada que la CUP es posiciona contra el presidenciable d'una altra formació: després de les eleccions del 2015, i en bona part també per les sospites de corrupció, els anticapitalistes van vetar Artur Mas i van forçar la seva substitució per Carles Puigdemont. També el 2018, van frustrar la investidura de Jordi Turull amb la seva abstenció.

Borràs no ha trigat a reaccionar. Ella estava sent entrevistada a Els matins de TV3 i Lídia Heredia li ha demanat què li semblava el posicionament dels anticapitalistes. “La CUP haurà de prendre les decisions, si està al costat de la injustícia espanyola o de la democràcia catalana”, ha respost la número 2 de Junts. Fins ara la investigació judicial per aclarir si Borràs va fraccionar contractes de la ILC per afavorir una persona només havia entrat en campanya al debat de TVE, diumenge. Va ser el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, qui en va parlar, i Borràs es va limitar a dir que no mereixa resposta: "Només treballen en el terreny del fang. Jo estic amb la consciència ben tranquil·la. No hi ha cas ni res a dir".

Els anticapitalistes i també ERC ja van mostrar dubtes quan es va votar el suplicatori al Congrés de Diputats per poder investigar Borràs. Aleshores les dues formacions no van participar en la votació, mentre que JxCat hi va votar en contra denunciant que s'havien "atropellat" els drets de Borràs. El PDECat, que encara no havia partit peres amb el partit de Carles Puigdemont, també va votar en contra del suplicatori.

Junqueras creu que a ERC no seria candidata

La polèmica ha quedat formalment oberta poc abans que el president d'ERC, Oriol Junqueras, concedís una entrevista amb La Sexta. Allà no ha volgut entrar a valorar els detalls sobre la situació processal de Borràs, però sí que ha dit que, si fos militant d'ERC i no de JxCat, no hauria pogut ser candidata en aquestes eleccions. "Sempre que ERC s'ha trobat en un situació d'aquest tipus ha demanat al seu militant, fos qui fos, que renunciés a ser candidat", ha explicat. Tot i això, no ha volgut polemitzar molt més amb el tema: "No jutgem, no tenim l'oportunitat de jutjar sobre aquest cas en concret", ha exposat. Tampoc la consellera de Justícia, Ester Capella, que simultàniament estava participant en un acte de campanya del partit, ha volgut entrar en el debat obert pels cupaires. Ella s'ha limitat a dir que qui vulgui "un Govern transparent amb parets de vidre i butxaques netes" voti Esquerra.

Les paraules de Junqueras han enervat l'expresident Quim Torra, que ha acusat Junqueras de no mantenir la "solidaritat antirepressiva" amb Laura Borràs. "El Tribunal Suprem jutja Borràs per qui és i pel que defensa", ha dit a Twitter.

Expresident Quim Torra

Els comuns exigeixen claredat a la CUP sobre els pactes postelectorals

Davant l'episodi d'aquest mati, els comuns han demanat claredat a la CUP sobre els pactes postelectorals. La candidata al 14-F, Jéssica Albiach, ha criticat que els cupaires "se'n vagin a dormir dient A i s'aixequin dient B". En aquest sentit, ha tornat a carregar contra els anticapitalistes per haver avalat dos presidents de JxCat i que ara "només diguin que la imputació de Borràs és un petit impediment". "Estan més a prop de JxCat que de nosaltres", ha lamentat, i ha assegurat que són els mateixos anticapitalistes els que "s'exclouen" del pacte d'esquerres que proposen amb ERC i el PSC.

stats