La CUP obre a la militància el debat sobre què fer amb els pressupostos davant la falta d'avenços

Convocarà la coordinadora oberta parlamentària per valorar com actuar davant els comptes del Govern

i
Gerard Pruna
2 min
Riera i Reguant parlant amb Aragonès al final de  la conferència que la CUP va fer dimecres passat.

BarcelonaLa reunió d'aquest dimarts amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha fet canviar les sensacions de la CUP amb els pressupostos. Malgrat la trobada, avançada per l'ARA, fonts anticapitalistes expliquen a aquest diari que encara no saben quines són les prioritats de l'executiu català i que, per tant, continuen lluny de poder aprovar els comptes. Davant d'aquest escenari, les mateixes fonts expliquen que en els dies que venen es convocarà l'òrgan de presa de decisió de la candidatura parlamentària –la coordinadora oberta parlamentària (COP) del partit– per debatre com afronten la negociació dels comptes a partir d'ara. La COP representa les assemblees territorials de la CUP, candidatures municipalistes i de les organitzacions i els moviments que hi donen suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, els cupaires volen traslladar a la militància en quin punt estan les negociacions i com actuar davant la proposta que el Govern els ha posat fins ara sobre la taula. Segons fonts de la CUP, avui dia encara no tenen "cap proposta concreta de pressupostos per part del Govern", sinó que només han vist algunes partides, moltes de les quals ni tan sols se'ls han mostrat desglossades. Uns continguts que els cupaires consideren ara mateix insuficients. "No sabem encara quines són les prioritats del Govern", lamenten les mateixes fonts, que subratllen que ja fa dies que avisen el Govern que ha de canviar de polítiques i de prioritats. "No anem bé", remarquen.

L'avís de la CUP i la convocatòria de l'òrgan de presa de decisió parlamentària arriba després que, tal com va avançar l'ARA, aquest dimarts hi hagués una reunió del màxim nivell al Palau de la Generalitat entre representants dels anticapitalistes i la cúpula del Govern, amb Aragonès al capdavant però amb la presència també del vicepresident, Jordi Puigneró; del conseller d'Economia, Jaume Giró, i de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Tot i aquesta trobada i que ja hi havia hagut diverses reunions abans entre Giró i Eulàlia Reguant, els últims dies els anticapitalistes han apujat el to de les seves crítiques i han avisat que la negociació no va bé. El debat de política general celebrat fa un mes al Parlament va fer saltar les alarmes a les files cupaires, ja que, més enllà de rebutjar-se la seva proposta de celebrar un altre referèndum aquesta legislatura, van veure com Junts per Catalunya i Esquerra s'aliaven alternament amb els socialistes per defensar mesures com l'ampliació de l'aeroport o la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern.

En l'acord d'investidura signat entre la CUP i ERC, els cupaires es comprometien a garantir l'estabilitat de l'executiu també en matèria pressupostària, però ho condicionaven al fet que hi hagués progressos en la resta de compromisos del pacte. Uns avenços que l'executiu considera que sí que han existit, però els anticapitalistes no ho veuen de la mateixa manera.

Les causes contra activistes, una pedra a la sabata
  • Una de les pedres a la sabata de la relació entre el Govern i la CUP són les causes contra activistes on la Generalitat fa d'acusació particular. Justament aquest dimecres els anomenats 'nou de Lledoners', encausats arran de les protestes de l'1 de febrer de 2019 contra els trasllat dels presos independentistes de Lledoners a Madrid, han fet una compareixença al Parlament al costat de la CUP exigint a la Generalitat que no es presenti com a acusació popular en el seu cas. Sis dels encausats s'enfronten a 3 anys de presó, i la resta a set, i se'ls acusa de delictes de desordres públics, lesions i atemptat a l'autoritat. La portaveu del grup, Txus Merino, ha denunciat les "falses acusacions dels Mossos d'Esquadra", però també el Govern de JxCat i ERC de fer de "crossa a l'Estat espanyol reprimint l'independentisme popular". "La Generalitat ens vol silenciades, ens necessita callades", ha retret Merino a l'executiu: "La negociació amb l'Estat no té cap altre objectiu que tancar des de dalt allò que hem iniciat des de baix".
stats