Pressupostos 2021

Reunió d'alt nivell Aragonès-CUP per acostar posicions amb els pressupostos

El president, Vilagrà, Puigneró i Giró es troben amb els cupaires a pocs dies de la presentació del projecte a la cambra

3 min
Dolors Sabater (CUP) al ple en una imatge recent

BarcelonaLa negociació dels pressupostos de la Generalitat ja fa temps que està en marxa –el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha mantingut diverses trobades amb la CUP–, però aquest dimarts s'ha mantingut una reunió clau de cara a les converses que s'intensificaran en les pròximes setmanes: segons ha pogut saber l'ARA, el president, Pere Aragonès, s'ha trobat amb els cupaires al Palau de la Generalitat per intentar acostar posicions pocs dies abans que es presenti el projecte dels comptes a la cambra catalana. Hi han participat també el vicepresident, Jordi Puigneró; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el mateix conseller Giró, que s'ha compromès a presentar els pressupostos a principis del mes de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Es tracta d'una reunió privada que s'emmarca en els contactes que es mantenen amb la CUP", afirmen fonts del Govern, que remarquen que els anticapitalistes són el seu soci prioritari i que s'està "treballant" perquè els comptes puguin tirar endavant amb ells. "S'emmarca dins la normalitat", asseguren, tot i que aquest cop hi ha participat directament el president de la Generalitat, a més dels pesos pesants d'ERC –Vilagrà– i Junts –Puigneró i Giró– al Govern.

La trobada Aragonès-CUP sobre pressupostos arriba en un moment difícil en les relacions entre els cupaires i l'executiu, ja que en el debat de política general els anticapitalistes es van quedar sols defensant el referèndum unilateral; consideren que no s'està complint el pacte d'investidura amb ERC i no troben receptivitat amb Giró a l'hora de crear nous impostos –ja ha descartat un augment de la pressió fiscal.

De fet, ahir dilluns la diputada Eulàlia Reguant va assegurar que les converses "no anaven bé", però que no donava res encara per "trencat". "Nosaltres vam fer la feina, Aragonès és president. Ara és feina del Govern tirar endavant el que està establert en l'acord d'investidura", va dir en una entrevista a Ràdio 4 i La 2. Aquest cap de setmana en una entrevista a l'ARA ja havia advertit que el Govern havia d'escollir "soci preferent": la CUP o el PSC.

Riera i Reguant parlant amb Aragonès al final de la conferència que la CUP va fer dimecres passat.

En l'última sessió de control, el diputat cupaire Xavier Pellicer va interpel·lar directament Aragonès sobre si complirà els acords d'investidura i li va retreure que no s'estigui aplicant el que van pactar per evitar els desnonaments de famílies vulnerables –el president va respondre que té les mans lligades davant el poder judicial– ni tampoc pel que fa a retirar les acusacions a manifestants independentistes. Un dels aspectes que sí que es van posar en marxa la setmana passada és la comissió parlamentària per revisar el model d'ordre públic, un dels compromisos que Aragonès havia adquirit amb la CUP i que estarà presidida per Dolors Sabater.

A partir d'aquí, cal veure què li pot oferir el Govern a l'esquerra anticapitalista perquè les seves bases avalin l'aprovació dels comptes. En el pacte d'investidura els cupaires es comprometien a garantir l'estabilitat de l'executiu també en matèria pressupostària, però ho condicionaven al fet que hi hagués progressos en la resta de compromisos del pacte. En aquest sentit, la percepció és ben diferent: mentre que els republicans creuen que els pressupostos són necessaris per complir progressivament els punts de l'acord, la CUP creu que per obtenir el seu suport calen abans senyals que es portaran a terme les mesures acordades per investir Aragonès.

L'alternativa del PSC

El Govern manté que el seu soci per aprovar els pressupostos és la CUP –així ho va reiterar el president d'ERC, Oriol Junqueras, diumenge a l'ARA–, però si els cupaires no s'hi avenen el PSC ja s'ha ofert per substituir-los. Des de fa setmanes, el líder socialista, Salvador Illa, ofereix mà estesa a l'executiu per tirar endavant els comptes, que considera imprescindibles per sortir de la pandèmia. El suport del PSC, de fet, obriria la porta a un intercanvi de suports també a l'Estat, ja que el PSOE i Unides Podem esperen el suport d'Esquerra als pressupostos espanyols –els vots de Junts no són imprescindibles.

En tot cas, aquest és un escenari que el govern català no preveu: manté que els cupaires són, ara per ara, el seu soci prioritari.

stats