Política 13/10/2017

La CUP demana a Puigdemont que proclami la República abans que l'Estat apliqui el 155

Avisa que no respondre al requeriment de Rajoy amb la DUI suposa avalar la repressió

Ara
3 min
Quim Arrufat i Anna Gabriel en roda de premsa a la seu nacional de la CUP

BarcelonaLa CUP demana a Carles Puigdemont que proclami la República abans que l'Estat apliqui l'article 155. Aquesta és la petició que la formació anticapitalista fa en una carta que ha enviat aquest divendres al president de la Generalitat, en la qual s'argumenta que només aixecant la suspensió sobre els efectes de la declaració d'independència "serem capaces de situar-nos com un actor disposat a tutelar els drets civils i polítics de la població, encara greument amenaçats". "Si pretenen seguir aplicant, ara ja amb requisits formals acomplerts, les previsions de l’article 155 de la Constitució espanyola, i ens volen seguir amenaçant i emmordassant, que ho facin amb la República ja proclamada", defensen els cupaires.

La formació anticapitalista reitera que el 10 d'octubre -quan Puigdemont va deixar en suspens la DUI- es va "perdre una oportunitat", i avisa que després que l'Estat hagi amenaçat d'intervenir l'autonomia no entendrà que "la resposta al requeriment de Rajoy no se situï en els termes del mandat popular" que el president de la Generalitat va assumir dimarts, "el del respecte a l'exercici del dret a l'autodeterminació que es va expressar a les sofertes urnes del passat 1 d'octubre". "Respondre d'una altra manera al requeriment de Rajoy suposaria avalar totes i cadascuna de les seves amenaces, el seu menyspreu i la seva repressió", diu la CUP a l'escrit, en què també destaca que si l'oferta de diàleg ha donat aquests resultats "ja podem donar per tancada l’esperança" en la mediació internacional.

De fet, els cupaires consideren que "no podem esperar suports explícits si no ens mantenim fermes en l'objectiu d'autodeterminar-nos [...] Només així podrem fer que la intervenció d'actors internacionals es faci a partir que se'ns reconegui com a subjecte polític", afegeixen. Si es proclama la República, la formació admet que "per ventura seguirem sense suports internacionals, seguirem sense grans riqueses naturals, i sense uns poders econòmics que ens donin suport", però afegeix que "ho farem amb la gent i amb les seves esperances i amb tota la seva dignitat". I la gent, afirma l'escrit, són totes les persones que van defensar els col·legis electorals l'1-O davant la "violència que va desplegar l'ocupació militar i policial" i les que van "aturar el país" el dia 3 d'octubre en una "vaga general massiva", diu la CUP, que sentencia: "La gent és l'única estructura sòlida que té aquest país a falta de suports explícits a escala internacional".

Carles Riera, diputat de la formació, ha destacat l'última frase de la carta en declaracions a a RAC 1: "L'enemic és més gran si se'l mira de genolls. Un és tan gran com l'enemic al que decideix enfrontar-se". I ha afegit que "si creiem en les pròpies forces tenim la capacitat de mirar de tu a tu a qualsevol adversari". Riera ha insistit que "no hi ha diàleg ni mediació possible" perquè "Rajoy ha tancat aquest escenari", ha remarcat que la suspensió de la DUI "no té sentit", i ha conclòs que "el Govern de la Generalitat ha d'aplicar la llei del referèndum. Toca fer aquest pas"

Aquest diumenge a la nit, el secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana ja va decidir exigir al Govern que aixequi la suspensió de la declaració unilateral d’independència. La decisió es va fer pública a les deu de la nit en un breu comunicat en què es justificava la decisió per la “negativa de l’estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg”. Després de la decisió, el president de l'entitat, Jordi Sànchez -que segons fonts de l’ANC no farà pressió a Puigdemont amb el posicionament del secretariat-, va enviar una carta a la militància en què defensava la posició del Govern com una aposta “arriscada però honesta” i argumentava que “els actors internacionals que en aquests moments intenten obrir canals de comunicació entre els governs català i espanyol” demanaven la suspensió de la DUI.

Carta de la CUP a Puigdemont
stats