NEGOCIACIÓ SOBIRANISTA
Política 23/12/2015

La CUP trasllada la pressió de l’acord a l’assemblea

JxSí proposa una presidència col·legiada de transició amb Mas al capdavant i tres macroconselleries

Laia Vicens / Oriol March
3 min
La CUP trasllada  La pressió de l’acord a l’assemblea

BarcelonaCom sempre a la CUP, l’última decisió la tindrà l’assemblea. En aquest cas, la que hi ha convocada aquest diumenge a Girona. Serà allà on la formació decidirà si accepta o no l’última proposta d’acord que Junts pel Sí va presentar ahir, en relació al pla de xoc d’emergència social valorat en 270 milions d’euros, el procés constituent, la ruptura amb l’Estat i la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Junts pel Sí (JxSí) com la CUP van mantenir la cautela davant d’una assemblea de resultat imprevisible. Raül Romeva, portaveu de JxSí, va voler deixar clar que, encara que el document ha sigut negociat, no es tracta d’un acord, sinó d’una oferta que fan als cupaires. Unes hores després, la CUP va evitar fer-se seu el document. De fet, el portaveu cupaire, Albert Botran, va erigir els diputats com a "simples intermediaris" que no aniran a Girona a "defensar" el text, sinó a presentar-lo. "Explicarem les negociacions, però no defensarem un document que no és nostre", va argumentar Benet Salellas, que va prendre el micròfon per concretar la intervenció de Botran. Segons Salellas, l’oferta és només un "esforç d’aproximació" de Junts pel Sí semblant al que va fer la CUP quan va publicar 'Fil a l'agulla', els seus mínims per al pacte. De fet, els cupaires van atribuir la paternitat del document exclusivament a Junts pel Sí i van insistir que no és un acord tancat i que la seva "obligació" era portar a l’assemblea qualsevol proposta que els fessin. La pilota se situa a la teulada de la CUP.

Seran els militants de la Crida Constituent els que decidiran si creuen "suficient" una proposta que inclou Artur Mas com a president de la Generalitat. La idea, però, no és investir un president, sinó una "presidència de transició" cap a la República formada per quatre persones: al capdavant i com a únic "molt honorable" hi hauria Mas, que cediria poder a cadascun dels presidents de les tres comissions de Govern, Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva.

La proposta no genera una opinió unànime a la CUP. Els deu diputats no votaran -tampoc ho faran els alliberats, entre els quals els tres exdiputats- i ahir van negar-se a fer "valoracions polítiques". En privat, però, hi ha qui demana "aprofitar" que CDC subscrigui mesures "impensables" fa uns anys, com aturar BCN World i la venda d’immobles de la Generalitat o evitar la reducció del sou dels funcionaris, i d’altres que lamenten que l’oferta "podria haver anat molt més enllà". El sector més reticent a investir Mas, Endavant, va publicar ahir un comunicat en què opta per anar a unes noves eleccions abans que acceptar l’oferta "rebaixada" de Junts pel Sí.

Prudència a CDC

De fet, la negociació amb la CUP ha passat factura interna a Convergència, on hi ha sectors que han clamat que l’acord no fos "a qualsevol preu". "La nostra proposta és acceptable per al partit", defensava ahir un membre de la cúpula de CDC, on hi havia enquestes internes en què es detectava que una part de l’electorat -la més vinculada a l’establishment- tenia seriosos dubtes sobre l’opció d’encetar la legislatura amb la CUP com a soci. L’estratègia és no condicionar ni pressionar els anticapitalistes els pròxims dies.

En tot cas, l’argumentari convergent dirigit als més reticents a l’acord passarà per assegurar que el document "no és un pacte de model de país, sinó de transició". Com ha dit Mas durant la campanya electoral: "Ara estem construint la casa, no triant el color de les parets". El president en funcions va defensar des de Foment del Treball que "el pacte i la cessió no s’han de veure com una baixada de pantalons". La vicepresidenta en funcions, Neus Munté, va demanar ahir que la investidura sigui "com més aviat millor" i va voler afanyar-se a clarificar que la presidència de la Generalitat mantindrà les competències "intactes" malgrat que el govern sigui col·legiat.

Amb tot, l’oferta de Junts pel Sí detalla les estructures d’estat que s’han de crear per garantir la seguretat jurídica del procés, en un intent de tranquil·litzar empresaris i inversors. Una altra de les potes del text és un procés constituent per eixamplar la base social independentista. Es tracta d’una picada d’ullet a l’òrbita de Catalunya Sí que es Pot i d’En Comú Podem. Ahir, però, el secretari general d’ICV, Josep Vendrell, va avisar la CUP que "la pantalla de fer Mas president ja ha passat". Els cupaires van admetre que si l’assemblea tomba la proposta ja no hi haurà cap marge per a l’acord. Si n’hi ha, el consell polític de la CUP (es reunirà dilluns 28) decidirà com es tradueix el mandat de l’assemblea en la votació a Mas. El desenllaç, impredictible, diumenge.

Proposta d'acord de Junts pel Sí a la CUP
stats