Política 19/12/2015

La CUP decidirà per vot secret la investidura d'Artur Mas

L'esquerra independentista trasllada l'assemblea del dia 27 de desembre, prevista inicialment al Teatre de la Passió d'Esparraguera, a Girona. El diputat de la CUP Ramon Usall deixarà l'escó

Ara
2 min
Ramon Usall (al mig), diputat de la CUP

BarcelonaEl Consell Polític de la CUP, reunit aquest dissabte a Artés, ha tancat els darrers serrells de l'assemblea prevista per al 27 de desembre, en què decidiran si accepten o no l'oferta de Junts pel Sí i investeixen Artur mas com a president de la Generalitat. Els cupaires han ratificat el mètode de votació que ja havien plantejat: quatre escenaris i quatre urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si en un inici la CUP havia previst que la votació fos a mà alçada, aquest dissabte han decidit que fos a través de comandament, per "accelerar" el recompte, segons un comunicat del partit. És a dir, finalment l'esquerra independentista decidirà per vot secret si investeix Mas. Pel nombre d'inscrits que ja acumulen els cupaires, uns 1.700, han decidit traslladar l'assemblea a Girona. Incialment s'havia previst al Teatre de la Passió d'Esparraguera.

El mètode de votació

Tal com ja va explicar l'ARA, està previst que els membres de la CUP es pronunciïn sobre les tres parts de l'acord i l'oferta en conjunt, puntuant del 0 al 5 el pla de xoc social, el procés constituent, la ruptura democràtica amb l'Estat i tota l'oferta alhora. A banda, els cupaires hauran de posicionar-se sobre els quatre escenaris amb un sistema de "votacions eliminatòries successives".

Això significa que es votaran d'entrada els quatre escenaris i s'eliminarà l'opció amb menys suports, fins que només en quedi una o fins que una de les opcions obtingui directament el 50% dels vots. Hauran de triar entre un acord amb Mas al capdavant; sense acord amb Mas al capdavant; sense acord i sense Mas a la recerca d'un candidat alternatiu; o sense acord, sense Mas i buscar altres abstencions. A la pràctica, les dues primeres opcions condueixen a la investidura del president i les altres a eleccions al març.

Plega el diputat de la CUP per Lleida

L'organització de l'assemblea del dia 27 no ha estat l'únic tema que el Consell Polític ha tractat aquest dissabte. El diputat de la CUP Ramon Usall, escollit per a la demarcació de Lleida, ha anunciat que per "raons estrictament personals", en concret de salut personal i familiar, ha decidit renunciar a l'acta de diputat al Parlament. "Passi el que passi en els propers dies", ha assegurat en una carta a la direcció de la CUP, farà un pas enrere i abandonarà l'escó.

En un comunicat, el partit ha fet pública la missiva d'Usall en què remarca l'"orgull" d'haver encapçalat la llista de la CUP-Crida a les terres lleidatanes però deixant clar que "ningú és imprescindible" (vegeu la carta adjunta). El seu lloc l'ocuparà Mireia Boya, ambientòloga, excoordinadora de l'ANC a la Vall d'Aran i regidora de l'Ajuntament de Les.

stats