Política 31/05/2016

Els cupaires es reafirmen però s’obren a negociar

Salellas diu que ERC “està en la línia correcta”

Laia Vicens
3 min

BarcelonaLa CUP registrarà en els pròxims dies l’esmena a la totalitat als pressupostos del Govern, un pas que les assemblees van exigir per àmplia majoria i que la formació considera “irreversible”. Però aquest gest no significa necessàriament que la CUP acabi votant en contra dels comptes, sinó que apugen el llistó i pressionen Junts pel Sí perquè inclogui les seves demandes si volen el seu suport a canvi. Ahir la CUP va reafirmar-se en la idea que el projecte presentat pel vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, “no és rupturista ni està fet en clau independentista” i no reverteix ni retallades ni privatitzacions. A la vegada, però, els anticapitalistes van demanar “baixar a l’arena política i debatre” amb el Govern. En aquest punt van fer pinça amb ERC, després que els republicans s’obrissin a incloure els impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional i modificar l’IRPF, com ells proposaven. “ERC està en la línia correcta”, van afirmar ahir els diputats cupaires Benet Salellas i Mireia Vehí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Poden passar moltes coses i hem de desitjar que les coses passin, que la gent es mogui i discuteixi, que trobem punts d’acord”, van dir. Segons van explicar, a través de l’esmena a la totalitat exigeixen una reformulació de “l’enfocament” dels pressupostos: volen modificar el total d’ingressos i despeses i no pas negociar esmenes parcials. I és que els anticapitalistes demanen un projecte nou que inclogui dos eixos indispensables: trencar amb l’Estat i la troica -incomplint el deute, desobeint el límit de dèficit i incorporant els impostos anul·lats pel TC- i revertir retallades i privatitzacions, augmentant els ingressos a través d’una fiscalitat més progressiva. “Em mataran per dir-ho, però plantegem tornar al model de gestió pública del tripartit”, va resumir Salellas, fent referència a recuperar l’impost de successions amb els nivells del 2008 i tornar als nivells de despesa del govern d’esquerres.

Una setmana decisiva

Amb les posicions clares, s’obre ara una setmana clau de negociacions. Dilluns que ve, dia 6, és el límit per presentar les esmenes a la totalitat, i dos dies després es votaran al Parlament. Aquesta és la data que s’ha de tenir en compte: si abans del dia 8 no hi ha un acord entre les dues forces independentistes, les esmenes a la totalitat presentades per l’oposició tiraran endavant i el Govern, sense suports, podrà presentar-ne uns de nous o bé que es prorroguin els de l’any passat. Els dos diputats cupaires van admetre que aquests dies hi haurà reunions amb el Govern i van insistir en la seva voluntat d’arribar a un pacte. “Estem treballant, no estem atrinxerats en la nostra posició, i tenim ganes que si no la vinent, d’aquí dues setmanes trobem un punt de trobada amb el Govern”, van afirmar ahir.

És per això que aquest acord podria ser emparaulat i que la CUP acabi retirant la seva esmena si el Govern garanteix que inclourà les exigències fetes. El redactat que van aprovar les assemblees cupaires ja afirma que, en cas de presentar l’esmena a la totalitat, els pressupostos actuals s’han de retirar perquè JxSí en pugui “presentar uns de nous” que incorporin les peticions dels anticapitalistes. “Que el Govern torni a presentar una proposta i veurem què passa”, va dir Vehí, que va afirmar que la CUP no s’aixecarà de la taula. És la via per avisar JxSí que les bases cupaires no avalen els comptes actuals i que només uns que siguin “desobedients” i basats en la declaració de ruptura del 9-N podrien rebre el seu suport.

stats