Política 05/11/2020

Dani Gallardo, l'activista ignorat per l'esquerra espanyola

Arrenca el judici després d'un any empresonat arran de les protestes postsentència a Madrid

Ot Serra
3 min
Concentració a Madrid en suport a un dels empresonats per les protestes contra la sentència

MadridA l'entorn de Dani Gallardo "desgraciadament" no el sorprèn que l'esquerra espanyola hagi viscut amb ignorància el seu cas. El jove gadità de 23 anys va ser detingut el 16 d'octubre de l'any passat en la manifestació que es va organitzar contra la sentència del Procés i des de llavors compta els dies a la presó d'Alcalá-Meco. Un empresonament preventiu fortament denunciat des de Catalunya i per part dels partits independentistes –ERC, JxCat i la CUP l'han visitat–, però que en canvi ha comptat amb el silenci del PSOE i de Podem. Aquesta setmana la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, i el portaveu del partit lila al Congrés, Pablo Echenique, van demostrar que amb prou feines coneixien el cas quan van ser interpel·lats per la qüestió en roda de premsa. Aquest divendres arrenca el judici i la segona sessió serà el 17 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Permeti'm que no corri el risc, perquè no conec exactament els detalls del cas, més enllà que pugui fer una afirmació que a Catalunya hem vist coses estranyes", deia Echenique, ignorant que la "cosa estranya" va passar a la plaça de la Villa del centre de Madrid. La Fiscalia reclama sis anys de presó per a Gallardo –quatre per atemptat a l'autoritat i dos per desordres públics–, una xifra tan elevada per l'agreujant que l'acusació sol·licita pel fet d'haver picat presumptament amb un pal de fusta amb claus el casc de l'agent que retenia la seva amiga Elsa, també processada. La policia va iniciar una persecució de la multitud que, segons el ministeri públic, havia causat desperfectes al mobiliari urbà i feia barricades fins que un dels agents va enxampar l'Elsa. Va ser llavors quan Gallardo va intentar socórrer-la.

El testimoni dels policies implicats ha prevalgut tots aquests mesos durant la instrucció i, malgrat ser l'única font de prova, el jutge i la sala d'apel·lacions sempre han cregut la seva paraula per davant de la de l'acusat. "Tots els interns se sorprenen que m'hagin ingressat a la presó quan els explico el meu cas. No s'expliquen que, sent el meu primer delicte i sense antecedents, la justícia hagi pres aquesta mesura quan, en casos molt pitjors, han estat en llibertat provisional a l'espera de judici", assegura el jove en una entrevista concedida al Planta Baixa a poques hores del judici.

El seu advocat, Karim Benamar, explica a l'ARA que perseguirà l'absolució i intentarà acreditar que el Dani no va pegar amb un pal l'agent a partir de testimonis presencials que donin aquesta versió. És conscient, però, que el tribunal pot decantar-se per la versió dels policies i intentarà reduir al màxim la pena argumentant que el presumpte cop del jove no va poder ser tan fort com per posar en perill la integritat física de l'agent. És per això que aportarà una pericial orientada a demostrar que el casc és prou resistent com per aguantar l'impacte. A més, al·legarà que l'informe sanitari de les possibles lesions dels agents és d'una hora abans –dos quarts de deu– del moment en què els atestats policials diuen que van tenir lloc els fets –dos quarts d'onze–.

Concentració de suport

El judici arrencarà en primer lloc amb la declaració de Gallardo, que contestarà a totes les parts. Abans, però, a les portes de l'Audiència Provincial de Madrid el rebrà una concentració de suport organitzada pel Movimiento Antirepresivo, que és l'entitat que des del principi s'ha fet ressò de la detenció i n'ha fet una denúncia política. "Més d'un any a la presó per solidaritzar-se amb el poble català", rebla la convocatòria, a la qual assistiran la portaveu de JxCat a la cambra baixa, Laura Borràs; les diputades d'ERC Carolina Telechea i Montse Bassa, i la diputada de la CUP Mireia Vehí.

"Crec que, després dels disturbis de Barcelona, no va agradar que tanta gent a Madrid mostrés el seu suport, perquè Madrid és la capital d'aquest Estat que tant defensen. Suposo que no es paren a pensar que no és odi cap a Espanya o cap als espanyols. [...] Es tracta més aviat d'una clara aversió a la forma retrògrada i antiquada de dirigir l'Estat, una forma que sembla que mai canviarà", reflexiona Gallardo en l'esmentada entrevista. Després de l'absolució a Catalunya dels primers jutjats per les protestes postsentència, l'Ibrahim i el Charaf, que havien estat vuit mesos en presó preventiva, Dani Gallardo espera amb desig i escepticisme a parts iguals la mateixa sort.

stats