Política 21/01/2015

El Parlament rebutja la fórmula que va demanar el diputat imputat Daniel Fernández per mantenir l'escó

Havia sol·licitat la suspensió del sou, els drets i deures com a diputat a canvi de mantenir l'acta en obrir-se-li judici oral per un suposat delicte de tràfic d'influències. Li ha faltat un vot per obtenir el suport de la majoria absoluta del Parlament

M.colomer
2 min
Daniel Fernández, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaEl Parlament ha rebutjat aquest dimecres contrapronòstic la fórmula sol·licitada pel diputat socialista imputat per un cas de tràfic d'influències, Daniel Fernández, per poder mantenir l'escó -i, en conseqüència, el privilegi de l'aforament- a canvi d'acceptar la suspensió dels seus drets i deures com a diputat. El dictamen s'ha quedat a un vot d'aconseguir la majoria absoluta necessària perquè prosperés. ERC, C's i la CUP han votat en contra de la fórmula defensada per Fernández en una votació secreta en la qual 26 diputats s'hi han abstingut i 67 -un menys que els 68 de la majoria absoluta- hi han votat a favor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes comptaven amb el vot favorable a la fórmula proposada dels diputats de CiU i els d'ICV-EUiA. Però els ecosocialistes han optat finalment per l'abstenció. L'absència a l'hemicicle del mateix Daniel Fernández i de la diputada de CiU Marta Llorens -afectada per una llarga malaltia- i del diputat de CiU Lluís Coromines també per motius de salut ha fet que els 70 diputats que sumarien PSC i CiU s'hagin reduït a 67, un menys de la majoria absoluta.

Missatge d'impunitat

D'aquesta manera, paradoxalment Daniel Fernández segueix sent diputat amb tots els drets i deures malgrat que està acusat d'un delicte de tràfic d'influències en el marc del cas Mercuri de corrupció urbanística amb epicentre a Sabadell. El rebuig de la fórmula que li permetia mantenir l'acta de diputat malgrat restar apartat de l'activitat parlamentària, però, torna a situar la pressió sobre Fernández i el PSC.

ERC, C's i la CUP ja han deixat clar que no creuen que la suspensió del sou, els drets i els deures com a diputat siguin la resposta òptima i suficient davant un cas de suposada corrupció. I menys en un context de fort rebuig social a comportaments corruptes. Per ells, només la dimissió era esperable. La CUP encara ha anat més enllà i ha instat el president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, a forçar la dimissió del també diputat imputat per suborn Xavier Crespo. En canvi, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha defensat que la fórmula sol·licitada per Fernández és "l'equilibri gairebé perfecte" entre el principi de presumpció d'innocència i del principi de responsabilitat política.

stats