Política 25/02/2014

Discurs íntegre de Rajoy sobre Catalunya al debat de política general

El president espanyol ha insistit que la consulta no és legal i que Espanya està millor unida

Ara
3 min
Rajoy intervé al Congrés en el debat de política general / EFE

BarcelonaMariano Rajoyha dedicat una part de la seva intervenció inicial al debat de política general al procés sobiranista català. El president del govern espanyol insisteix que la consulta no és legal. Aquest és el text literal del que ha dit:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Senyories, vull fer referència per últim a l'anunci de la futura convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Un assumpte de la màxima importància política, com tots vostès saben i que, per tant, ha de ser d'obligada consideració en aquest debat.

No és la primera vegada que l'abordem en aquesta cambra, però, en qualsevol cas, m'agradaria en aquest Debat sobre l'Estat de la Nació, reiterar i deixar clara una vegada més, quina és la meva posició.

Primer: Espanya és un Estat de Dret on qui ens governa a tots és la llei.

Segon: A aquest govern li preocupa, i molt, totes les persones que viuen a Catalunya i li preocupa, i molt, que s'arrisqui el seu benestar i el seu futur.

I tercer: Els espanyols no hem conegut altra condició que la unitat, i ni volem ni ens convé trencar-la.

Dit això, senyories, m'agradaria afegir algunes consideracions: Espanya és un Estat de Dret. Tots, en conseqüència, estem sotmesos a la Constitució i a les lleis. També nosaltres, senyories, que som aquí perquè hem promès o jurat davant de tots la nostra Constitució. I, segons aquestes lleis, és el conjunt del poble espanol qui té la capacitat per decidir el que sigui Espanya. En això consisteix també la sobirania nacional.

Per tant, ningú unilateralment pot privar al conjunt del poble espanyol del seu dret a decidir sobre el seu futur. Ni el Govern, ni cap altre poder de l'Estat, ni tan sols aquesta càmera pot fer-ho.

En conseqüència, senyories, com tots vostès saben, aquest referèndum no es pot celebrar. No és legal.

La meva obligació és complir la llei i fer-la complir, cosa que en aquest cas significa garantir que ningú decideixi pel conjunt del poble espanyol sobre el futur d'Espanya.

Senyories, estiguin segurs que compliré amb la meva obligació. Sempre he estat disposat al diàleg, ara també, però dins de la Constitució i de la llei. I en qualsevol cas, recordo que la Constitució pot ser reformada. De fet, ho ha estat en dues ocasions, després del debat i l'acord d'una amplíssima majoria parlamentària.

Tots els que pretenguin la seva modificació poden plantejar-la, però seguint els passos i les regles que la pròpia Constitució estableix, això és l'Estat de Dret.

He senyalat el meu deure en defensa de la llei, però no és l'únic. També tinc el deure d'ocupar-me dels espanyols, de tots els espanyols, siguin qui siguin i visquin on visquin, i també compliré amb aquest deure.

Els diré, a més, que a mi em preocupa, i molt, el que passi a les persones que viuen a Catalunya. Per tant, que ningú esperi que romangui indiferent.

No s'assegura el futur dels catalans, ni el seu benestar, ni la seva convivència enderrocant la llei, corrent aventures, sembrant incerteses, ni maquillant la gravetat de les conseqüències.

Ja ho he dit en altres ocasions, però ho repetiré: sóc el primer compromès amb que les coses vagin bé a Catalunya, i lluitaré pels catalans, pel seu progrés i pel seu benestar, com he fet al llarg del temps que porto al govern.

Ho he fet i ho seguiré fent perquè és la meva obligació cap a ells, com cap a la resta dels espanyols.

He dit també, senyories, que els espanyols no hem conegut altra condició que la unitat i ni volem ni ens convé trencar-la. Per dues raons molt importants: perquè és el nostre principal patrimoni històric i perquè junts estem millor. En altres paraules perquè ni volem dividir ni ens convé. No ens hem inventat la unitat aquesta setmana. Els espanyols formem part de la mateixa nació des de fa segles, durant els quals hem compartit la mateixa història, la mateixes fortunes i les mateixes calamitats, barrejant les nostres sangs i creuant les nostres famílies. Per això considerem la unitat com un valor superior. No perquè sigui a la Constitució. La vam incloure en la Constitució perquè la considerem un valor superior que ratifica una tradició, una memòria i un patrimoni comuns. I, a més, perquè ens convé, perquè junts estem millor.

No és, senyories, que els països més avançats optin per la unitat, sinó que la unitat fa que els països avancin. No és la prosperitat el que els uneix, sinó al revés: és la unitat el que els fa pròspers.

Per això, volem un país unit, senyories. Per honrar la nostra història i per garantir el nostre futur.

Espanya és la millor plataforma per construir un futur d'oportunitats per a tothom. Tots els espanyols conformem una gran aliança estratègica per competir des d'Europa al món sencer: una societat forta, una cultura plural i diversa que a tots ens enriqueix, una democràcia avançada i un mercat i un capital humà de 47 milions de persones".

stats