NOVA ETAPA

CiU i ERC s'obren a treure el concepte "estat" de la declaració de sobirania, segons ICV

Els ecosocialistes proposen un acord nacional pel dret a decidir que s'ha de signar durant els propers dos mesos i circumscriu el procés català al manteniment de la cohesió social

ICV ha decidit presentar una proposta pròpia de declaració de sobirania que s'haurà de debatre les properes setmanes per arribar a una entesa amb la resta de forces polítiques favorables al dret a decidir. En el text, els ecosocialistes consideren que "el dret a decidir és patrimoni de tots el poble de Catalunya i cap persona, força o forces polítiques poden intentar monopolitzar-lo o apropiar-se'n de forma exclusiva". Dolors Camats, portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, ha assegurat que CiU i ERC tenen la intenció de treure el concepte "estat" com a finalitat del procés cap al dret a decidir de la declaració final de sobirania que aprovarà el Parlament de Catalunya el dia 23 de gener.

Camats ha insistit que cal un pacte nacional sobre aquesta qüestió amb agents socials que caldria teixir durant els propers dos mesos i ha reiterat que cal que el Parlament sigui l'agent central en la interlocució amb l'Estat. Per això ha tornat a reclamar una comissió parlamentària que tracti la consulta, sense que això suposi la desaparició del Consell Nacional per la Transició Nacional que estan teixint CiU i ERC.

Joan Mena, diputat d'EUiA, ha assegurat que en aquests moments la proposta de CiU i ERC "resta". La declaració dels ecosocialistes també reclama mantenir la cohesió social i implantar mesures de qualitat democràtica.